Jak ugotować kaszę jaglaną
Jak ugotować kaszę jaglaną |
Od niedawna kasza jaglana wraca do żywieniowych łask. To dobrze, bo długo była pomijana w naszej codziennej diecie, a jest dla naszego organizmu bardzo dobroczynna.
Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Jest bogata w witaminy grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego, zawiera lecytynę, wapń, potas, fosfor i żelazo. Dostarcza pełnowartościowe białko i aminokwasy. Zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na stawy, na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Kasza jaglana, to jedyna wśród kasz, która jest zasadotwórcza w czasie trawienia. Dużo ostatnio się mówi o zbytnim zakwaszeniu naszych organizmów, który sprzyja rozwijaniu się nowotworów, kasza jaglana pomoże nam je odkwasić.
Nie zawiera glutenu, więc nie uczula. Neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, usuwa nadmiar śluzu z organizmu, co jest szczególnie istotne przy infekcjach i przeziębieniach.
Należy więc jeść kaszę jaglaną, ale ma ona gorzkawi posmak, który nieco odstręcza od jej spożywania...
Co zrobić, żeby pozbyć się goryczki, którą zawiera ? O tym napiszę w dzisiejszym wpisie.
Przepisy z kaszą jaglaną
Na blogu znajdziesz różne przepisy z wykorzystaniem jaglanej:
- Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym
- Pasta kanapkowa z ciecierzycą i kaszą jaglaną
- Budyń jaglany z żurawinowym musem
- Kasza smażona z jarmużem
- Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem
Jak ugotować kaszę jaglaną
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje: około 2 szklanek ugotowanej kaszy
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wrzącej wody
- sól
- 1 łyżka masła
Wykonanie
- Kaszę wrzucamy do garnka z grubym dnem, prażymy ją, aż do uwolnienia się delikatnego zapachu, uważając, aby się nie przypaliła. Po uprażeniu kasza będzie jaśniejsza.
- Następnie zalewamy ją wrzątkiem i odcedzamy na sitku.
- Kaszę ponownie wkładamy do garnka zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy sól i masło. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie prawie całą wodę.
- Wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy kaszę przez 15 minut, żeby doszła.
- Tak ugotowana kasza będzie sypka.
- Jeśli chcemy, żeby kasza była kleista gotujemy ją w 2,5 szklankach wody.
Kaszka jaglana bardzo często gości w mojej kuchni. Powiem szczerze, że nigdy nie wyczuwam tej goryczy o tyle której się słyszy. Jest pyszna i na słodko i na słono :) Ja ją tylko przelewam wrzątkiem na sitku :)
OdpowiedzUsuńAgatko jak zawsze przepiękne zdjęcia <3
Pozdrawiam cieplutko :)
Aga, cieszę się, że i u Ciebie gości zdrowa kuchnia :-). My kaszę odkrywamy na nowo.
UsuńMyślę, że wszystko zależy od źródła zakupu.
Dzięki za miłe słowa, buziaki :-).
Też uwielbiam kaszę jaglaną:) Do gotowana często dodaję szczyptę kurkumy - ma wtedy piękny żółty kolor :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki za sugestię, wykorzystam ją przy najbliższej okazij.
Usuń