Kluski śląskie II
Dziś na blogu druga wersja tradycyjnych klusek śląskich. Poprzednią wersje robiłam
bez jajka, tutaj znajdziecie przepis. Tak na prawdę trudno mi określić, która wersja jest lepsza. Kluski w jednym i drugim wydaniu bardzo mi smakują.
Kluski śląskie II
Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 750 g ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i od razu przeciskamy przez praskę lub ugniatamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli.
Ziemniaki wkładamy do płaskiej miski, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystko wykładamy na blat lub stolnicę, dodajemy sól i szybko zagniatamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 3-4 cm. Następnie kroimy je ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka kolistymi ruchami formujemy okrągłe płaskie kluseczki, a w środku każdej palcem robimy dziurkę.
Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody.
Uwielbiam kluski śląskie :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, pyszne mordoklejki :-).
Usuń