Mrożona cytryna, z czym to się je ?
Dziś chciałam Wam opowiedzieć o odkryciu, które zrobiłam dzięki mojemu Ślubnemu. Oczywiście o odkryciu kulinarnym. Mój maż tak jak ja, lubi różne nowinki i ciekawe pomysły kulinarne. Czasami podrzuca mi je do przetestowania. Tak było i tym razem. Wpadła mu w oko informacja o mrożonej cytrynie i o tym do czego można ją wykorzystać.
Mrożona cytryna, z czym to się je ?
Jak wiadomo cytryna to bardzo zdrowy owoc. Odtruwa, oczyszcza, zawiera dużo witaminy C, witaminy P, czyli rutyny, a także witaminę A, E oraz witaminy z grupy B. Zawiera również olejki eteryczne (mają działanie odkażające), limonen i bioflawonoidy. Ale najwięcej tych właśnie składników jest w skórce, którą z reguły wyrzucamy. Dlatego więc pomysł, aby jeść całą cytrynę.
Mrożoną cytrynę ścieramy na drobnej tarce bezpośrednio do dań, do których wykorzystujemy sok z cytryny. Mrożona cytryna ma zdecydowanie intensywniejszy aromat i smak niż sam sok.
Starta cytrynę możemy dodawać do sałatek, sosów, mięs, deserów i ciast, czyli wszędzie tam gdzie na to podpowie nasza kulinarna wyobraźnia.
Starta cytrynę możemy dodawać do sałatek, sosów, mięs, deserów i ciast, czyli wszędzie tam gdzie na to podpowie nasza kulinarna wyobraźnia.
Ja też zawsze myję cytrynę płynem do naczyń :-)
OdpowiedzUsuńTo dobry sposób, prawda ?
UsuńPomysł znakomity, wypróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńTeż mi się spodobało :-).
UsuńMyślę że dobry pomysł warto spróbować
UsuńZdecydowanie tak :)
UsuńBardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńI jaki prosty :-)
Usuńnajlepiej pozbyc sie pescytydow z warzyw i owocow wkladajac je na kilka minut do wody z soda
OdpowiedzUsuńTak, to prawda.
Usuń