Owsianka z kiwi i bananem

  
Moje wspomnienie tradycyjnego śniadania z czasów dzieciństwa to zupa mleczna. Zupy były różne, kasza manna, mleko z makaronem i oczywiście owsianka. Niestety nie przepadałam zbytnio za tymi zupami i męczyłam się nad talerzem zanim z niego zniknęła. Jedyną ulubioną była właśnie owsianka, musiała być gęsta i bardzo słodka. Już na talerzu babcia dodawała do niej kawałeczek masła, dla smaku. Dzisiejsza owsianka zdecydowanie zmieniła swój wygląd, dodajemy do niej orzechy, nasiona czy owoce. Dzisiejsza wersja, przygotowana przez młodszą córkę jest właśnie z owocami i wygląda bardzo apetycznie.


 Owsianka z kiwi i bananem

Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych)
  • 1,5 szklanki mleka 
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 banana
  • 1 kiwi
  • ew. cukier do smaku 

Wykonanie:
Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, cynamon i sól i gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Owoce obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do owsianki, ewentualnie dodajemy cukier i mieszamy. Od razu podajemy.

Komentarze

Prześlij komentarz