Pasta kanapkowa z ciecierzycą i kaszą jaglaną
Jak pisałam ostatnio, na nowo odkrywam zapomnianą kaszę jaglaną. We wpisie Jak ugotować kaszę jaglaną wymieniłam jej dobroczynny wpływ na nasz organizm. Później na blogu pojawił się przepis na jaglany budyń z żurawinowym musem, dziś zapraszam na prostą pastę do kanapek przygotowaną właśnie na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy. Samo zdrowie !
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól morska
- pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Ząbek czosnku obieramy i kroimy na cztery. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy ugotowaną ciecierzycę ( wykorzystałam ciecierzycę z puszki). Dodajemy czosnek i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką jednolitą masę. Na koniec dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny, jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Pastą smarujemy chlebki i posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Pastą smarujemy chlebki i posypujemy posiekaną natka pietruszki.
chętnie wypróbuje przepis:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-). Połączenie może troszkę zaskakujące, ale pyszne .
Usuń