Tuńczykowa pasta do kanapek
Oto pyszna i prosta w przygotowaniu pasta jajeczno - rybna. Robi się ją bardzo szybko, będzie doskonała na przekąskę lub drugie śniadanie. Idealna do chleba, lub jako dip do warzyw. Przygotowałam ją na bazie ugotowanych żółtek i tuńczyka.
Tuńczykowa pasta do kanapek
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 6 osób
Składniki:
- 8 ugotowanych żółtek
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- kiełki rzodkiewki
Wykonanie:
Żółtka wkładamy do miski i rozgniatamy je widelcem. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju i dodajemy rybę do żółtek. Mieszamy i następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i, jeśli mamy rękaw cukierniczy przekładamy do niego pastę i wyciskamy na kromki chlebka. Jeśli nie mamy rękawa pastę rozsmarowujemy nożem. Na wierzchu układamy kiełki.
Żółtka wkładamy do miski i rozgniatamy je widelcem. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju i dodajemy rybę do żółtek. Mieszamy i następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i, jeśli mamy rękaw cukierniczy przekładamy do niego pastę i wyciskamy na kromki chlebka. Jeśli nie mamy rękawa pastę rozsmarowujemy nożem. Na wierzchu układamy kiełki.
O... pyszności, uwielbiam wszelkie pasty do chleba a z tuńczyka jest jedną z moich ulubionych. Z tym, że ja robię troszkę inaczej - zamiast koncentratu daję posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę i odrobinę majonezu....też pycha :))
OdpowiedzUsuńAgatko pozdrawiam cieplutko :)
Aguś, każda pasta z tuńczykiem jest boska <3.
UsuńBuziaki wiosenne :)
Bardzo, ale to bardzo apetyczna:-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :-).
Usuń