Zupa krem z ziemniaków
Zapraszam po przepis na dziecinie prostą w przygotowaniu, gęstą, sycącą i pyszną zupę krem z ziemniaków z dodatkiem żółtego sera i chrupiącego boczku. W przepisie podałam orientacyjną ilość bulionu, wszystko zależy od tego jak gęstą zupę preferujecie.
Zupa krem z ziemniaków
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- ok. 1 litra bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
- 5-6 łyżek startego żółtego sera
- 4 plastry boczku
- sól morska
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na suchej patelni, do momentu, aż będzie chrupiący. Boczek zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu szklimy cebulę.
Do większego garnka wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki i zeszkloną cebulę. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę blendujemy i przyprawiamy. Podajemy posypaną żółtym serem i boczkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz