Zupa tajska z mleczkiem kokosowym
Za oknem chłodnawo, czyli na stole powinna się pojawić rozgrzewająca i pożywna zupa. Moja ulubiona to zupa tajska. Uwielbiam ją w każdej wersji, a wariacji na jej temat jest ich sporo. Dzisiejsza ma w swoim składzie fasolkę szparagową, marchewkę i kurczaka.
Ilość papryczki chili podaję w przybliżeniu, ponieważ ostatnio kupiłam bardzo ostrą papryczkę i w zupełności wystarczyła jej połowa na taką ilość zupy,
Zupa tajska z mleczkiem kokosowym
Proporcje dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 litr bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
- 1 pierś z kurczaka
- 1 duża marchewka
- 100 g fasoli szparagowej
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1/2 papryczki chili
- 1 szalotka
- 3 cm świeżego imbiru
- olej do smażenia
- makaron ryżowy (u mnie wstążki)
- sok z limonki
Wykonanie:
Do garnka wlewamy bulion. Pierś kroimy w paski. Chili, czosnek i imbir kroimy w kosteczkę, szalotkę w piórka, wszystko przesmażamy na patelni z odrobiną oleju, następnie dodajemy mięso i też smażymy. Zawartość patelni przekładamy do garna z bulionem, dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Dodajemy wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę przez 15 minut.
Gdy zupa jest gotowa dodajemy do niej makaron i gotujemy jeszcze 3 minuty, dosmaczamy sokiem z limonki.
Bardzo ciekawa ta zupka, nigdy nie jadłam takiej wersji. Z przyjemnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWiosenne pozdrowienia :)
Aga, jest pyszna :-).
UsuńOj tak, już czuć wiosnę !
Robiłem nieraz, najlepsza zupa jaka istnieje, każdego zarażam tą zupa, przepis rozdawany na okrągło,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło czytać takie słowa! Pięknie dziękuję :)
Usuń