Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie
Domowa biała kiełbasa pieczona w białym winie z dodatkiem cebuli i oczywiście majeranku to wspaniała propozycja na obiad, nie tylko ten świąteczny. Możemy ją podać z puree z ziemniaków lub z kaszą. Przy okazji Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia zawsze robię białą kiełbasę. Z reguły nie jesteśmy w stanie jej zjeść od razu, więc ją mrożę. Potem wyjmuję, odmrażam i piekę w winie. Jest doskonała!
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 8 kawałków surowej białej kiełbasy ( tutaj przepis na domową kiełbasę)
- 2 spore cebule
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka majeranku
- ok. 1 łyżeczki czerwonej papryki
- pieprz
- olej do smażenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Kiełbasę układamy w żaroodpornym naczyniu.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy ją na rozgrzany na patelni tłuszcz, delikatnie solimy i smażymy, aż będzie szklista. Kiełbasę posypujemy papryką, układamy na niej cebulę, posypujemy majerankiem i zalewamy winem. naczynie przykrywamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim kiełbasę przez 40 minut.
Kiełbasę układamy w żaroodpornym naczyniu.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy ją na rozgrzany na patelni tłuszcz, delikatnie solimy i smażymy, aż będzie szklista. Kiełbasę posypujemy papryką, układamy na niej cebulę, posypujemy majerankiem i zalewamy winem. naczynie przykrywamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim kiełbasę przez 40 minut.
uwielbiam białą kiełbasę ;)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza :-).
Usuń