Chrzan śmietankowy

bialy-sos-w-dzbanku

Wielkanocne śniadanie nie może się obyć bez takiego dodatku, jak chrzan. Oczywiście najlepiej domowy, własnoręcznie starty, skropiony łzami :-). Idealny do jajek, wędliny, domowego pasztetu czy tradycyjnej białej kiełbasy. Na naszym stole pojawia się obowiązkowo, obok ćwikły czy sosu tatarskiego.




 
Chrzan śmietankowy

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
  • 1/2 szklanki świeżo startego chrzanu
  • ok. 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 jajko ugotowane na twardo  
  • szczypta cukru
  • sól
  • ew. kwasek cytrynowy


Wykonanie:
Świeżo start chrzan i śmietanę wkładamy do miseczki, dodajemy szczyptę cukru. Jajko obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do chrzanu i mieszamy. Jeśli chrzan będzie dalej bardzo ostry można dodać do niego więcej śmietany. Na koniec dodajemy sól i kwasek cytrynowy. Można też dodać sok z cytryny, ale wtedy chrzan będzie rzadszy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Komentarze

  1. Jak długo taki chrzan jest świeży (zakładam, że dodatek śmietany skraca ten termin)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana pewnie nieco go skraca. Wg mnie spokojnie 2 tygodnie wytrzymuje w lodówce.

      Usuń

Prześlij komentarz