Chrzan śmietankowy
Wielkanocne śniadanie nie może się obyć bez takiego dodatku, jak chrzan. Oczywiście najlepiej domowy, własnoręcznie starty, skropiony łzami :-). Idealny do jajek, wędliny, domowego pasztetu czy tradycyjnej białej kiełbasy. Na naszym stole pojawia się obowiązkowo, obok ćwikły czy sosu tatarskiego.
Chrzan śmietankowy
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 1/2 szklanki świeżo startego chrzanu
- ok. 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 jajko ugotowane na twardo
- szczypta cukru
- sól
- ew. kwasek cytrynowy
Wykonanie:
Świeżo start chrzan i śmietanę wkładamy do miseczki, dodajemy szczyptę cukru. Jajko obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do chrzanu i mieszamy. Jeśli chrzan będzie dalej bardzo ostry można dodać do niego więcej śmietany. Na koniec dodajemy sól i kwasek cytrynowy. Można też dodać sok z cytryny, ale wtedy chrzan będzie rzadszy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Jak długo taki chrzan jest świeży (zakładam, że dodatek śmietany skraca ten termin)?
OdpowiedzUsuńŚmietana pewnie nieco go skraca. Wg mnie spokojnie 2 tygodnie wytrzymuje w lodówce.
Usuń