Konkurs "Bądź fit na wiosnę" z Konradem Gacą
Konkurs "Bądź fit na wiosnę" z Konradem Gacą
Wiosna w pełni ! Co roku czekamy na nią z niecierpliwością, a kiedy już nadejdzie cieszymy się z ciepła za oknem, budzącej się do życia przyrody i świeżych owoców i warzyw, które zaczynają się pojawiać na straganach i na naszych talerzach. Gdy nachodzi wiosna zawartość naszych talerzy zmienia się, nie jemy już tak ciężko, jak zimą. Nasza dieta staje się bardziej fit na wiosnę ! Serdecznie Was do tego zachęcam i dlatego mam dla Was trzy książki Konrada Gacy pod tytułem "Kuchnia fit". Konrad Gaca, autor tej smacznej książki to znany propagator zdrowej i lekkiej kuchni. "Kuchnia fit" jest skierowana to wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać i być w formie.
Moją recenzję książki możecie przeczytać tutaj.
Co trzeba zrobić, żeby je wygrać ?
W komentarzu pod tym postem należy wpisać Wasz pomysł na przepis na danie w wersji fit. Do przepisu możecie dołączyć zdjęcie Waszej potrawy, ale nie jest to obowiązkowe.
Konkurs trwa od dnia 19 kwietnia do godziny 23:59 dnia 26 kwietnia 2015 roku.
Proszę o zamieszczanie przepisów w komentarzu pod tym postem.
Zdjęcie przedstawiające przygotowane przez Was danie można wysyłać na adres: kulinarneprzygodygatity@gmail.com. Proszę o podanie w tytule "Bądź fit na wiosnę".
Przepisy można również dodawać na fanpagu mojego bloga na Facebooku.
Będzie mi miło jeśli polubicie na Facebooku fanpage mojego bloga.
Zdjęcie przedstawiające przygotowane przez Was danie można wysyłać na adres: kulinarneprzygodygatity@gmail.com. Proszę o podanie w tytule "Bądź fit na wiosnę".
Przepisy można również dodawać na fanpagu mojego bloga na Facebooku.
Będzie mi miło jeśli polubicie na Facebooku fanpage mojego bloga.
Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagród jest autor książki Konrad Gaca.
2. Trzech zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 2 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać nieokreśloną ilość przepisów. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów ich autor może wygrać tylko jedną nagrodę.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog). Zdjęcia, które będą przysyłane w załączeniu do przepisu muszą być Waszego autorstwa. Przepisy, które będą kopią innych przepisów będą usuwane z konkursu.
6. Na fanpage Kulinarnych przygód Gatity na FB utworzę album, w którym będę zamieszczała nadesłane przez Was zdjęcia. Przesłanie zdjęć jest równoważne z tym, że wyrażacie zgodę na ich publikacje na blogu i w galerii konkursowej na fanpage.
7. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
8. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagród jest autor książki Konrad Gaca.
2. Trzech zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 2 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać nieokreśloną ilość przepisów. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów ich autor może wygrać tylko jedną nagrodę.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog). Zdjęcia, które będą przysyłane w załączeniu do przepisu muszą być Waszego autorstwa. Przepisy, które będą kopią innych przepisów będą usuwane z konkursu.
6. Na fanpage Kulinarnych przygód Gatity na FB utworzę album, w którym będę zamieszczała nadesłane przez Was zdjęcia. Przesłanie zdjęć jest równoważne z tym, że wyrażacie zgodę na ich publikacje na blogu i w galerii konkursowej na fanpage.
7. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
8. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.
Koktajl z mango.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- połowa awokado
- połowa mango
- 1 banan
- ćwiartka pomelo
- kiwi
- łyżeczka soku z cytryny
- 300 g maślanki naturalnej
Przygotowanie:
Awokado obieramy ze skóry i pkoimy na kawałki, wrzucamy do naczynia miksującego, dodajemy obrane i pokrojone mango (starajmy się wybierać dojrzałe i miękkie awokado i mango). Wrzucamy pokrojonego banana, pomelo i kiwi oraz sok z cytryny. Miksujemy. Następnie dodajemy maślankę i ponownie miksujemy. Przelewamy do szklaneczek - porcja na dwie osoby.
Smacznego :-)
Marzenko, bomba witaminowa :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Naleśniki z malinami :-)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 80 g płatków jęczmiennych
- 80 g mąki orkiszowej
- 70 g mąki sojowej
- 280 g kefiru naturalnego
- 450 g wody lekko gazowanej
- 150 g mąki pszennej
- 400 g twarożku chudego
- mały jogurt naturalny
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- pudełko malin
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Płatki jęczmienne zmiksować na pył. Do naczynia wsypać zmiksowane płatki, mąki, kefir i wodę i zmiksować.
Na patelni posmarowanej lekko olejem - użyłam kokosowego, wylać łyżkę ciasta i smażyć z dwóch stron na rumiano.
Twarożek zmieszać z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.
Na każdy naleśnik nałożyć łyżkę twarożku i ułożyć kilka malin, złożyć na pół i udekorować jeszcze malinami.
Smacznego :-)
Malinki... uwielbiam :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Makaron z warzywami.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 250 g makaronu - u mnie penne rigate
- 1 brokuł
- pęczek szparagów
- 300 g pieczarek
- papryka żółta
- papryka czerwona
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała cukinia
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta papryki ostrej wędzonej
Wykonanie:
Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy makaron i gotujemy go all dente. Odcedzamy.
Do garnka dużego (ja mam taki szeroki rondel) wlewamy 300 ml wody, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię ze skórką, pieczarki podsmażone chwilkę na patelni, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i dusimy to chwilkę dodając przyprawy. W tym czasie gotujemy krótko brokuła, i szparagi ( w wodzie z łyżeczką soli i cukru na stojąco ) też chwilkę ok. 5 minut.
Dodajemy to do naszego rondla z warzywami i dodajemy makaron. Mieszamy.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Możemy udekorować pokrojonymi pomidorkami lub bazylią.
Smacznego :-)
Cudne kolory na talerzu :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Kolorowe pappardelle warzywne
OdpowiedzUsuń4 gniazdka makaronu pappardelle
1/2 cukinii
1 marchewka
4 plastry szynki konserwowej
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, papryka, tymianek
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Z marchewki i cukinii za pomocą obieraczki do warzyw wykrawamy paski, które następnie kroimy wzdłuż na pół. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do makaronu na minutę przed końcem gotowania. Następnie wszystko odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Całość przekładamy do miseczki, mieszamy z szynką konserwową pokrojoną w paski, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami.
Basia
PS. Zdjęcie na wysyłam na e-mail :-)
Basiu, dziękuję, zdjęcie dotarło, pappardell mnie urzekły :-).
UsuńZdrowy "fishburger"
OdpowiedzUsuń2 kajzerki
2 jajka
80g wędzonego łososia
1/4 awokado
szczypiorek
Na patelni z odrobiną oleju rzepakowego smażymy jajka sadzone w foremkach, które nadadzą im fantazyjny kształt.
Do przygotowania śniadania możemy użyć świeżych kajzerek lub nico czerstwych (tak jak ja), które opieczemy w piecyku elektrycznym, dzięki czemu skórka zyska chrupkości, a wnętrze stanie się miękkie. Bułeczki przecinamy na pół i układamy na spodzie pokrojone w kostkę awokado oraz wędzonego łososia. Następnie nakładamy ciepłe jajko, które posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Całość zakrywamy wierzchem bułki i podajemy na ciepło.
Basia
Super, prosto i smacznie :-).
UsuńDanie bardzo wiosenne, dietetyczne i FIT. Zdrowe, wyraziste i lekkie. Ten przepis jest połączeniem dwóch kolorów- dwóch różnych smaków. Pięknie wygląda i pysznie smakuję! Polecam
OdpowiedzUsuńDwa w jednym- krem szpinakowo - ziemniaczany z kremem marchwiowym
Składniki:
Krem z marchwi:
4-5 marchewek
2 małe cebule
2 łodygi selera naciowego
kawałek świeżego imbiru
5 szkl. bulionu warzywnego
2 łyżki masła
ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
szczypiorek/ natka pietruszki
Krem szpinakowo - ziemniaczany:
1 kg. ziemniaków (lub mniej)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 g. szpinaku
700 ml. bulionu warzywno – drobiowego
przyprawy (sól, pieprz itp.)
Przygotowanie:
1. Krem z marchwi: Wszystkie warzywa umyć, obrać, a następnie drobno pokroić (np. w plasterki). Smażyć na maśle około 2-3 minutki, cały czas mieszając. Przyprawić curry i paprykami. Warzywa zalać bulionem. Gotować pod przykryciem około 20 minut, do momentu zmięknięcia warzyw. Po tym czasie całość zmiksować blenderem na puree. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem.
2. Krem szpinakowo - ziemniaczany: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować w małej ilości osolonej wody.
3. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na patelni. Dodać szpinak, gdy zwiędnie całą mieszankę wlać do ziemniaków.
4. Wlać również bulion, a następnie całość dobrze zmiksować blenderem na puree.
5. Kremy przelać do miski/ talerza w taki sposób, aby się ze sobą nie zmieszały. Smacznego!
Faktycznie, zupa 100% fit :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Przepis na MEGA wiosenną, warstwową sałatkę owocową z jogurtem naturalnym i sezamem. Doskonała na wiosenne, upalne (mam nadzieje) dni. Prosta do przygotowania i naprawdę zdrowa :) Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuńWiosenna warstwowa sałatka owocowa z jogurtem i sezamem
Składniki:
1 średni banan
garść jeżyn
garść porzeczek czerwonych
1 duże kiwi
2 plastry ananasa
1 łyżka sezamu
100 g. jogurtu naturalnego
½ pomarańczy
Przygotowanie:
Pomarańczę, kiwi oraz banana obrać, a następnie pokroić w plasterki. Na dno pucharków/ kieliszków/ wysokich szklanek poukładać plastry pomarańczy. Na nie plastry kiwi. Całość polać jogurtem naturalnych. Na jogurt ułożyć plaster ananasa, troszkę porzeczek oraz kilka plasterków kiwi. Na ścianki naczynia przykleić plastry banana. W powstałą dziurę włożyć garść jeżyn. Na jeżyny ponownie kiwi oraz czerwone porzeczki. Całość posypać sezamem podprażonym na suchej patelni. Smacznego!
Pięknie się prezentuje :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Dietetyczny łosoś na parze na placuszkach jaglanych podamy z grillowanym selerem i warzywami z oliwąskładniki
OdpowiedzUsuń100g łososia
Sok i skórka z cytryny
Pieprz
Placuszki z kaszy jaglanej
1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki otręby owsiane Kupiec
1 jajko
pieprz do smaku
dodatkowo
seler
rukola
kiełki brokułu
pomidor koktajlowy
cebula czerwona
oliwa Verdenso marki Olitalia. Wykonanie
Porcję łososia czyścimy skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy skórka z cytryny i pieprzem. Rybę i cebulkę gotujemy na paprze.
Seler obieramy myjemy kroimy na krążki. Gotujemy w mleku al dente. Na patelnię grillową wkładamy seler lekko podgotowany grillujemy z każdej strony przez chwilę.
Do miski wkładamy kaszę, otręby jajko, pieprz. Łyżką wyrabiamy na jednolitą masę. suchą patelnię wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Łososia podajemy na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami grillowanymi z oliwą
Smakowite :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Dietetyczna pierś z kurczaka z kaszą jęczmienną,sałatąSkładniki
OdpowiedzUsuń150g pierś z kurczaka.
2 łyżki musztardy Kieleckiej
zioła prowansalskie
pieprz czarny do smaku
100g ugotowanej kaszy jęczmiennej Kupiec
dodatkowo
sałata lodowa
rukola
kiełki rzodkiewki
olej rzepakowy Rapso
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Smarujemy z jednej strony musztardą posypujemy pieprzem, ziołami odstawiamy w chłodne miejsce. Pierś gotujemy w parowarze około 20-25 minut w zależności od mocy parowara.
Sałata
Sałatę, rukole, kiełki dokładnie myjemy osuszamy.
Apetyczny pomysł.
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Łosoś na parze podawany na spaghetti warzywnym z kabanosami i grillowanymi pieczarkami w sosie z zielonej herbaty.składniki
OdpowiedzUsuń1 dzwonko z łososia
świeżo mielony pieprz, sól do smaku
sok z cytryny
sos z zielonej herbaty
50 ml herbaty zielonej Nestea
kilka śliwek suszonych
1 łyżka miodu
sok skórka z cytryny
cynamon, kardamon imbir do smaku
sól, biały pieprz gałka muszkatołowa do smaku
Warzywa
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 cukinia
dodatkowo
1 kabanosy drobiowe
kilka pieczarek
Masło klarowne
olej rzepakowy
zioła
szczypiorek
świeży tymianek
Dzwonko łososia dokładnie myjemy osuszamy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy solą i pieprzem.Pietruszkę, marchewkę,cukinie ubieramy, myjemy następnie obieraczką do warzyw tniemy na cienkie paseczki. Cebulę obieramy kroimy według uznania na ćwiartki Warzywa posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Łososia i cebulę gotujemy na parze/ pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone w paseczki gotujemy jeszcze 3-4 minuty.Warzywa muszą być al dente.
Kabanosy przesmażamy na maśle klarownym
grillowane pieczarki
Pieczarki myjemy kroimy na mniejsze kawałki.Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju rzepakowego wkładamy pieczarki pod koniec grillowania doprawiam solą i pieprzem.sos z zielonej herbaty
Do garna wlewamy herbatę Nestea dodajmy suszone śliwki, miód, kardamon, imbir, cynamon, pieprz sól, gałkę muszkatołową. Przyprawy dodajemy według uznania w moim przypadku była to 1 lub szczypty. Gotujemy przez kilka minut.
Danie na bogato ;-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Zdrowa kanapka na drugie śniadanie1szt bułka pełnoziarnista
OdpowiedzUsuń1 szt polędwiczka wieprzowa
tymianek, sól, pieprz do smaku
Domowa marynowana papryka
Sałata
Kiełki rzodkiewki
Sos kielecki curry.Polędwiczkę wieprzową QAFP oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową QAFP układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową gotujemy do miękkości. Kroimy w plastry. Sałatkę dokładnie myjemy osuszamy . Bułkę kroimy na pół, dolną cześć smarujemy sosem curry, układamy sałatkę, plastry polędwiczki, smarujemy sosem plastry papryki,sałata papryka kiełki rzodkiewki przykrywamy górną częścią bułki.
Pyszne śniadanie :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Dietetyczny koktajl owocowo-owsiany 1 szkl napój sojowy owsiany Alpro
OdpowiedzUsuń1 szkl sezonowych owoców ( truskawki, maliny)
10-25ml soku malinowego Eterno lub wg uznania słodzik, cukier Maliny i truskawki dokładnie myjemy, osuszamy przekładamy do pojemnika malaksera. Dodajemy napój sojowy owsiany i sok malinowy. Zamiast soku możemy dodać słodzik lub cukier Miksujemy następnie przelewamy do szklanki robimy dekoracje z owoców :)
Dziękuję za udział w konkursie.
UsuńFit serniczek. Dlaczego? Ponieważ zrobiony z serka wiejskiego i jogurtu naturalnego. Delikatny, puszysty, z dużą ilością owoców. Po prostu rozpływa się w ustach. Elegancko wygląda i bosko smakuję :) Wiosna kojarzy mi się właśnie z taką słodką lekkością. Naprawdę warto spróbować. Polecam! :D
OdpowiedzUsuńSernik z serka wiejskiego i jogurtu
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
240 g. ciastek pełnoziarnistych, np. digestive
120 g. miękkiego masła/ margaryny
Masa serowa:
200 g. serka wiejskiego
250 g. twarogu półtłustego, zmielonego
¾ szkl. cukru
30 ml. soku z cytryny
3 duże jajka
1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
drobne owoce do dekoracji, np. porzeczki, jagody
Przygotowanie:
1. Ciasteczkowy spód: Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie posiadamy malaksera można wykorzystać blender. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (wykładamy tylko dno formy!). Ciasteczka dobrze wklepać w dno i boki formy. Tak przygotowany ciasteczkowy spód umieścić w lodówce i schłodzić około 30-60 minut.
2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Serek wiejski zmiksować blenderem do gładkości. Dodać do niego twaróg oraz cukier, dobrze zmiksować. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia się składników. Na koniec wlać jogurt i sok z cytryny, wymieszać szpatułką. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.
3. Sernik piec w 160st.C około 80-90 minut bez termoobiegu. Upieczony sernik powinien być sprężysty i ścięty. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i lekko uchylić. Pozostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony włożyć na minimum 3 godziny do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Przed podaniem udekorować owocami. Smacznego!
Uwielbiam serniki:-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Obłędne połączenie twarogu z kaszą jaglaną. Jedna z moich faworytek wśród zapiekanek :) Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuńZapiekanka śniadaniowa z kaszy jaglanej i twarogu
Składniki:
1 szkl. kaszy jaglanej
200 g twarogu półtłustego
150 g serka homogenizowanego waniliowego
150 g jogurtu naturalnego
1 jajko
1-2 łyżki masła/ oleju
2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
Do dekoracji:
świeże owoce
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną ugotować w 3 szkl. wrzącej wody z dodatkiem masła/ oleju (około 15 minut). Ugotowaną odcedzić. Twaróg półtłusty utrzeć z jajkiem, cukrem i serkiem, dodać rodzynki (opcjonalnie) i wymieszać. Naczynie żaroodporne (23x17cm) wysmarować tłuszczem. Na spód wyłożyć ½ kaszy, na kaszę masę twarogową i resztę kaszy jaglanej. Wierzch polać jogurtem naturalnym. Zapiekać około 20-25 minut w 180st.C. Po tym czasie lekko przestudzić i udekorować świeżymi owocami. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
Śniadanie to najważniejszy posiłek.
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Pożywny, zdrowy pomysł na śniadanko. Bardzo smaczny, a zarazem fit. Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuńRyż na mleku z malinami i wanilią
Składniki:
3/4 szkl. ryżu
niecałe 2 szkl. mleka
laska wanilii
maliny
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła
Przygotowanie::
Do garnka wlać mleko oraz ziarenka wanilii. Lekko podgrzać. Następnie wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 15 minut, cały czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Pod koniec dodać masło i dobrze wszystko wymieszać. W międzyczasie maliny zagotować z cukrem, aby powstał sos. Ugotowany ryż wyłożyć na talerz, polać sosem malinowym. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Gotowanie, czyli hobby dla każdego)
Kasza perłowa z warzywami i kurczakiem na zdrowo
OdpowiedzUsuńProsty i szybki obiad na „już”... Ratuje mi życie przynajmniej raz w tygodniu :) Poza swoimi walorami smakowymi jest również bardzo zdrowy i wiosenny za sprawą tylu warzyw :D Polecam!
Składniki:
1 woreczek kaszy perłowej (100g.)
250g. filetu z piersi z kurczaka
½ cebuli
½ pomidora
kilka różyczek brokuły
¼ papryki
pieprz, sól, tymianek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kalafior wrzucić do gotującej się wody i obgotować około 5 minut. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i doprawić przyprawami (solą, pieprzem i tymiankiem.) Wrzucić do wrzącej wody i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie odcedzić. Cebulę, paprykę oraz pomidor pokroić. Dodatkowo cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia. Wszystkie składniki wymieszać, dodać ziarna słonecznika oraz oliwę z oliwek. Dodatkowo można przyprawić. Smacznego!
Zdrowe ciastka owsiane z dodatkiem mąki razowej, orzechów laskowych z czekoladą gorzką
OdpowiedzUsuńZdrowsze ciastka owsiane z dodatkiem mąki razowej, orzechów laskowych z czekoladą gorzką. Są nieziemsko dobre! Nawet nie wiem, kiedy znikają ze stołu :) Polecam!
Składniki:
2 szkl. płatków owsianych
200 g. masła
1/3 szkl.cukru brązowego
2 łyżki miodu
1 jajo
1/2 szkl. mąki razowej
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl. posiekanych orzechów laskowych
Dodatkowo:
czekolada o zawartości 70%
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać jajka, miksować. Dodać miód, płatki owsiane, mąki, proszek i orzechy. Wszystko dobrze zagnieść rękami. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć dłonią. Piec w 180st.C około 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ciastka stygną, rozpuścić w czekoladę w kąpieli wodnej i również pozostawić ją do ostygnięcia. Ciastka polać czekoladą. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Gotowanie, czyli hobby dla każdego)
Razowy naleśnik z płatkami owsianymi i sosem
OdpowiedzUsuńMoje ulubione śniadanko :) Razowy naleśnik z płatkami owsianymi, polany sosem z malin i orzechów. Naleśnik można dodatkowo wysmarować w środku, np. dżemem, serkiem itp. Z przepisu wychodzi taki jeden duży, idealny dla jednej osoby. Polecam!
Składniki
Ciasto:
½ szkl. mąki pszennej razowej
1 duże jajko
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka słonecznika łuskanego
½ szkl. mleka
Sos:
garść malin
3 orzechy włoskie
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
dżem/ serek twarogowy do posmarowania
miód do polania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć (najlepiej trzepaczką). Olej rozgrzać na patelni. Wylać na gorącą patelnię ciasto i smażyć z obu stron do zarumienienia. Przełożyć na talerz.
2. Sos: maliny rozgnieść widelcem, dodać posiekane orzechy i wymieszać.
3. Naleśnik posmarować serkiem i dżemem, zwinąć lub złożyć. Polać sosem i miodem (opcjonalnie). Smacznego!
Palmy owocowe
OdpowiedzUsuńZdrowy deserek z owoców, który zachwyci swoim wyglądem każdego :), a najbardziej dzieci :D Serdecznie polecam!
Składniki:
2 mandarynki
2 kiwi
2 banany (użyłam jednego większego)
Przygotowanie:
Kiwi obrać, przekroić na pół, a następnie każdą połówkę dzielimy jeszcze na kilka części w kształcie półksiężyców. Mandarynki obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Banany również obrać ze skórki, a następnie przycinamy końce (ja przekroiłam mojego banana na pół). Banana można dodatkowo ponacinać tak, jakbyśmy chcieli pokroić w plasterki, ale nie przecinamy ich do końca (ja pominęłam ten krok). Mandarynki ułożyć na dolej części talerza (mają przypominać piasek). Banany ułożyć na kształt „łodyg palmowych”. Na sam koniec na talerzu umieścić pokrojone kiwi, jako liście palmy. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Baby w kuchni)
Kuskus z warzywami i gotowanymi pulpetami mięsnymi
OdpowiedzUsuńProsty obiad, czyli coś czego czasem naprawdę potrzebujemy. Kasza kuskus z warzywami i gotowanymi pulpecikami jest doskonałą propozycją na szybki i zdrowy posiłek. Serdecznie polecam!
Składniki
½ szkl. kaszy kuskus
200- 300 g. mięsa mielonego
1 mała cebula
1 jajo
½ bułki pszennej
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
ulubione warzywa (np. marchewka, papryka, kukurydza,groszek itp.)
Przygotowanie:
1. Kaszę przygotować jak zaleca się na opakowaniu.
2. Bułkę zalewamy mlekiem/ wodą do zmięknięcia. Mięso wymieszać z startą na tarce cebulą, jakiem, przyprawami i miękką bułką. Wszystko dobrze wymieszać. Z masy formować pulpeciki. Gotujemy około 10-15 minut w bulionie warzywnym.
3. Ugotowaną kaszę oraz pulpety wymieszać z warzywami. Dodać koncentrat i jogurt, dobrze wymieszać. W razie konieczności przyprawić. Smacznego!
Jaglanka z żurawiną i nutą wanilii
OdpowiedzUsuńZdrowy pomysł na śniadanie lub podwieczorek :) Nie za słodki, bardzo pożywny, pyszny i FIT. Polecam!
Składniki:
1 szkl. kaszy jaglanej
2 szkl.mleka
1 szkl. wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła
laska wanilii
Dodatkowo:
1 szklanka żurawiny
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
Przygotowanie:
Kaszę przelać zimną, a następnie wrzącą wodą. Do garnka wsypać kaszę, wodę, ziarenka wanilii oraz mleko. Gotować do ugotowanie się kaszy (około 15-20 minut) co jakiś czas mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać masło i miód, przykryć pokrywką i pozostawić na 5 minut. W międzyczasie zagotowujemy żurawinę z cukrem i wodą, aż puści sok. Ugotowaną kaszę przelać do miseczki, udekorować żurawiną. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Gotowanie czyli hobby dla każdego)
Bezglutenowe ciastka jaglane z kokosem
OdpowiedzUsuńPyszne, bezglutenowe ciastka na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem kokosu. Warte polecenia!
Składniki:
2 szkl. ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3-4 łyżki bezglutenowej mąki, np. kukurydzianej
2-3 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać.
2. Z ciasta uformować małe kulki (wielkość orzecha włoskiego), spłaszczyć je dłonią i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia.
4. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Smacznego!
Błyskawiczne ciastka owsiane z bakaliami
OdpowiedzUsuńJak na ciasteczka bardzo dietetyczne, za sprawą płatków owsianych i bakalii. Proste do wykonania i bardzo smaczne. Polecam.
Składniki:
100g masła
2 duże jajka
2,5 szkl. płatków owsianych
1/3 szkl. cukru
50g posiekanej gorzkiej czekolady
bakalie (rodzynki, żurawina, migdały, kokos, orzechy itp.) ilość - wedle uznania
Przygotowanie:
Płatki owsiane wrzucić na rozgrzaną patelnie. Uprażyć do ze złocenia, ostudzić. Dodać do nich masło, cukier i żółtka, wyrobić palcami jak kruszonkę. Białka lekko ubić mikserem, delikatnie przełożyć do masy i wymieszać. 2. Z masy uformować okrągłe ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie ( troszkę urosną). Piec w 180st.C około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Smacznego!
To lubię: zdrowo i szybko :-).
UsuńPijany Łosoś
OdpowiedzUsuńDanie niezwykle proste, szybkie i przede wszystkim zdrowe.
Smakuje i wygląda niezwykle elegancko.
Składniki:
400g fileta z łososia
4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka soli
4 łyżki ginu
2 pęczki kopru
1 cytryna
Pasta koperkowa:
sok z 1 cytryny
4 pęczki koperku
150g migdałów
2 łyzki oliwy
sól i pieprz do smaku
bułka bagietka
1. Marynata: Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy
na 2 godziny do lodówki.
2. Po upływie tego czasu wstawiamy łososia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 25 minut.
3. Pasta. Do blendera wsypujemy koper, migdały, oliwę, sok z cytryny i blenderujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy do obręczy serce i formujemy na talerzu, dekorujemy migdałem.
4. Bułkę bagietkę kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Następnie pieczywo rumienimy na złoto-brązowy kolor na suchej patelni grillowej.
5. Łososia podajemy na talerzu z dodatkiem pasty koperkowej w kształcie serce i bagietki.
Bardzo mi się podoba :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Spaghetti z łososiem i sosem koperkowym
OdpowiedzUsuńSkładniki:
200g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
0,3 kg fileta z łososia świeży
Sos koperkowy:
2 pęczki koperku
150ml śmietany 18%
150ml śmietany 12%
oliwa
sól
pieprz ziołowy
0,15kg mozzarella
Dodatkowo:
8 sztuk pomidorków koktajlowych
koper
Sposób przygotowania
1.Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonym wrzątku około 10 minut.
2.Łososia pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Wlać śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzewać jeszcze parę minut.
3.Koper drobno posiekać dodać do sosu, wszystko dokładnie wymieszać.
4.Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze, wylać sos z łososiem, posypać koperkiem i udekorować talerz pomidorkami przekrojonymi na pół.
5.Smacznego:)
Makaron i świeży tuńczyk, to jak dla mnie duet idealny.
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dietetyczny, lekki bigos bez mięsa. Z samych warzyw, jarzyn, nawet bez koncentratu i pomidorów.
Bo to akurat miałam w domu.
A czego użyłam do tego lekkiego, dietetycznego i smacznego dania?
-makaron u mnie tagliatelle
-kapusta biala
-marchewka
-kalarepa
-seler
-cukinia baby
-bazylia
-kalafior
-zielona natka pietruszki
-oliwa z oliwek
Wszystkie warzywka starłam na tarce o dużych oczkach i poddusiłam w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, kminku oraz oliwy z oliwek . Wrzuciłam makaron.Ugotowałam al dente.Rozłożyłam na talerze.
Dodałam mojego bigosu bez mięsa...i smacznego! Można posypać parmezanem!
Uwielbiam makaron pod każdą postacią !
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Sałatka „Wybuchowy tuńczyk”
OdpowiedzUsuńSmaczna sałatka, która jest doskonałym przykładem na nowoczesne połączenie tuńczyka z idealnie współgrającymi a zarazem zaskakującymi smakami.
Składniki:
1 opakowanie mieszanki mix sałat
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
270g sera feta
1 granat
5 łyżek majonezu
170g śmietany 18%
2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
1. Mix sałat umyć i osuszyć.
2. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
3. Ser feta pokroić w małą kostkę.
4. Sos:
Majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce.
5. Sałatkę układać warstwami: ½ mixu sałat, ½ tuńczyka, ½ sera feta, ½ granatu, ½ sosu, pozostała ilość mixu sałat, pozostała część tuńczyka, pozostała część sera feta, polać pozostałą ilością sosu i udekorować resztą granatu.
Tuńczyk i granat... ciekawy pomysł, wypróbuję.
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Kolacja, jablka, jogurt i....
Zapraszam na kolację! Inną kolację- FIT kolację! To zdrowy posiłek.
Lekki, owocowy, ale bardzo treściwy i syty.
To takie pragnienie zdrowego podejścia do zachcianek również.
To może być kolacja. To może być śniadanie. To moe by obiad!
To może być właśnie zachcianka!Składniki
-soczyste chrupiące jabłuszka pokrojone w kawałeczki.
-ananas kandyzowany
-kiwi kandyzowane
-rodzynki Jumbo
-orzechy ziemne niesolone
-jagody Goji
-nasiona Chia
-naturalny błonnik =babka płesznik +babka jajowata łuska
-ulubiony jogurt
Jabłka pokrój w kawałeczki lub plasterki. Wsyp jagody Goji i nasiona Chia. Dodaj jogurtu oraz naturalnego błonnika. Dokładnie wymieszaj.
Wyłóż na talerze.
Posyp nananasem i rodzynkami.Pokrój w kawałki kiwi kandyzowane.
Posyp orzechami ziemnymi ,smacznego!
Kolacja samo zdrowie :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Mój posiłek co się fajnie patrzy ...to Sowa Mądra Głowa. Do zrobienia bardzo mądrej sowy i śniadania Fit dla dziecka i doroslego, potrzebujemy
-2 jaja
-foremkę silikonową Sowa
-kilka jagód Goji- dorośli powinni spożywać 70 owoców dziennie, dzieci przez pół
-orzechy ziemne niesolone, są bardzo zdrowe
-ziarenka czerwonego pieprzu na oczka- sowa jak się patrzy!
-natka pietruszki, bazylia
-musztarda i glassa sojowa
-schab pieczony w domu- wiem wtedy co jem!
-troszkę czerwonej kapusty
-kawałeczek skórki od jabłka na nosek
Z podanych składników staramy się zrobić naszą Sowę siedzącą na drzewie i wypatrującą dzieci...
Smacznego!
Sowa, super pomysł :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
OdpowiedzUsuńZmodyfikowalam tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty i moge rzec śmiało, że jest...pyszna!Genialna do obiadu, dobra nawet do wędlin zamiast sałatki!
Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli.
Składniki
pół główki czerwonej kapusty
vinaigrette lime i pomarańcza
marchewka
jabłko
majonez
musztarda
sól i pieprz
Poszatkuj kapustę i posól.
Odstaw w misce na około godzinke, może być więcej.
W tym czsie kapusta zmięknie i puści soki.
Po tym czasie odciśnij ją bardzo dobrze.
Zetrzyj marchewkę na małych oczkach.
Jabłko zetrzyj na troszkę większych.
Kapustę skrop winegretem pomarańcza i lime.
Dodaj marchewkę, jabłko.
Wymieszaj.
Przygotuj majonez.
Zmiksuj kilka łyżek majonezu z lyżką musztardy i winegretem-do smaku. Popieprz.
Zalej kapsutę, wymieszaj.
Wstaw do lodówki w celu schłodzenia i przegryzienia się. Najlepsza na drugi dzień, nawet na trzeci !
Smacznego !
Nie wiem czy u mnie by wytrzymała 3 dni, pachnie mi bosko :-).
UsuńSałatka wiosenna z kurczakiem:
OdpowiedzUsuń- ok. 150 g szpinaku baby
- 3 łyżki słonecznika
- 150 g wędzonego kurczaka
- 1/2 cebuli
- 2 małe pomidorki lub koktajlowe
- 1/2 puszki fasolki białej konserwowej
- sos: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka octu winnego i 1 łyżeczka musztardy.
Szpinak rwę na mniejsze kawałeczki, kurczaka kroję w kosteczkę, podobnie cebulę. Całość mieszam, dodaję cząstki pomidorów i fasolkę odsączoną. Na koniec prażę słonecznik na suchej patelni i posypuję sałatkę. Składniki na sos mieszam i polewa całość.
Sałatka wiosenna z serem plesniowym:
- 150 g szpinaku baby
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 70 g sera pleśniowego niebieskiego
- 150 g szynki
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- sos: 1 łyżka oliwy z 1 łyżką cytryny
Szpinak rwę na małe kawałeczki, dodaję żurawinę, ser pleśniowy i szynkę pokrojoną na kawałki. Orzechy prażę na patelni - posypuję, a na koniec polewam sosem.
fit pizza:
Spód:
6 łyżek otrębów - 4 owsiane i 2 pszenne
2 łyżki skrobii kukurydzianej
2 łyżki mleka
1 op. suszonych drożdży
jajko
1 łyżka oliwy
Wszystkie składniki suche mieszamy razem, dodajemy ciepłe mleko i jajko. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Formę do pizzy/tarty wykładamy ciastem i nakładamy farsz.
Farsz:
U mnie szpinak mrożony - 1 opakowanie
1/4 kostki sera feta
1/2 cebuli
Szpinak z cebulą przysmażamy i wykładamy na ciasto.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.
Pozdrawiam,
DARIA I.
Dario, bardzo dziękuję za przepisy. Wyglądają bardzo smakowicie :-).
UsuńCześć, mój przepis na danie fit to wiosenny twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i ogórkiem gruntowym - proste i smaczne!
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 1 pęczek rzodkiewek (6-8 sztuk),
- 2 ogórki gruntowe,
- 1 kostka twarogu chudego/półtłustego,
- 1-2 łyżka jogurtu naturalnego/śmietany,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Twaróg przekładamy do większej miski. Ugniatamy go widelcem, dodajemy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w kostkę lub plasterki (jak wolimy). Dodajemy do twarożku. Szczypiorek szatkujemy na drobno, wrzucamy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Twarożek idealnie komponuje się z ciemnym pieczywem. Jadłam z chlebem orkiszowym :)
Ania z My space, my world. Ana Mari's world -> www.anamarisworld.blogspot.com
Pozdrawiam!
Dokładnie, smaczne i proste :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
ŁOSOŚ W SZUWARACH
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi
w witaminy zielonymi warzywami. Danie szybkie w przygotowaniu, niezwykle smaczne a do tego efektownie wygląda na talerzu.
Składniki:
500g fileta z łososia
1 pęczek kopru
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
350g zielonego mrożonego groszku
1 duży ogórek zielony
1 opakowanie mix sałat z roszponką
Sos:
150ml śmietany 12%
4 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony pieprz
sól
Wykonanie:
1. Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około
25 minut.
2. Sos:
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.
3. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4. Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
5. Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia i całość polać sosem.
Pomysłowa nazwa dania :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Sałatka „Tęczowy tuńczyk”
OdpowiedzUsuńSałatka jest fajnym pomysłem na szybkie, lekkie oraz bogate
w witaminy i substancje odżywcze danie. Jest idealną propozycją dla lubiących połączenie smaku tuńczyka ze świeżymi warzywami.
Składniki:
1 opakowanie mixu sałat
5 ziemniaków
5 średnich dojrzałych pomidorów
5 jajek
½ dużego zielonego ogórka
1 ½ puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
½ czerwonej cebuli
zioła prowansalskie
oregano
oliwa
Sos:
5 ząbków czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi, oregano i skropić oliwą. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut (aż się zrumienią).
2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki.
3. Ogórka przekroić na 4 słupki, a następnie w pasterki. Pomidory pokroić
w grubą kostkę a cebulę w piórka.
4. Tuńczyka odsączyć.
5. Sos:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i odstawić na około 30 minut do lodówki.
6. Układać na talerzu kolejno: mix sałat, upieczone ziemniaki, pomidory, ogórka, cebulę. Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka i jajka. Całość polać przygotowanym sosem.
Bardzo mi się podoba :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Gołąbki Fit bez zawijania
OdpowiedzUsuńSkładniki
1 filet z kurczaka
2 woreczki ryżu
2 jajka
1/4 małej główki kapusty włoskiej
zioła prowansalskie
pieprz czarny
2 łyżeczki przecieru pomidorowego bez soli
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Pietruszka i kiełki do dekoracji
Wykonanie
Filet z kurczaka umyć,wysuszyć w ręczniku papierowym.
Zmielić w blenderze.Do misy włożyć zmielone mięso,dodać suchy
ryż,jajka.Kapustę drobniutko poszatkować i dodać do reszty
składników.Wszystko wymieszać doprawiając ziołami prowansalskimi i
pieprzem.Z masy formować niewielkie kulki i wrzucać na gotującą się
wodę.Gotować na małym ogniu około 30 minut.
Tak zrobione gołąbki bez zawijania podawać na obgotowanym liściu
kapusty włoskiej.Udekorować kiełkami i pietruszką.Polać odrobiną
przecieru pomidorowego zmieszanego z naturalnym jogurtem.
Smacznego.
Ale fajowe gołąbki :-).
UsuńDziękuję za dodanie przepisu.
ŁOSOŚ W TOWARZYSTWIE BIEDRONKI
OdpowiedzUsuń1 dzwonek łososia ,
1 łyżka sklarowanego masła,
sok z jednej cytryny,
łyżeczka oregano,
łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
pół łyżeczki bazylii, sól, pieprz
Suszone przyprawy skropić sokiem i zostawić na 15 minut.
W miseczce wymieszać masło z pietruszką i namoczonymi ziołami.
Posmarować łososia marynatą, przyprawić solą i pieprzem, wstawić na
co najmniej godzinę do lodówki.
Opiec obie strony 4-5 min na wcześniej średnio rozgrzanej patelni
grilowej przez 15 min, polewając często marynatą.
Udekorować półmisek zielona sałatą.Ułożyc łososia i posadzic koło
niego piękną biedronkę z pomidora.
Aby wykonać biedronkę potrzebny będzie pomidor,czarne oliwki i odrobinka
sera feta.
Przekroic pomidor na pół.Wydrążyc słomką do napojów dziurki.W
dziurki wsadzamy wydrążone z czarnej oliwki
kawałeczki.Juz mamy kropeczki.Buźkę robimy z oliwki ,wydrążamy
słomką do napojów oczka i w puste dziurki
wkładamy odrobinke sera feta.
Biedronka... boska :-).
UsuńDziękuję za dodanie przepisu.
„SAŁATKA BUFETOWA Z KASZY GRYCZANEJ
OdpowiedzUsuńSkładniki
1 kostka rosołowa
2 ząbki czosnku posiekane
1 szkl. kaszy gryczanej
2 filiżanki buraczków czerwonych ugotowanych,obranych i pokrojonych w
kostkę
4 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
2 czerwone cebule pokrojone w piórka
pęczek posiekanej natki pietruszki
1/2 kostki sera feta pokrojonego w kostkę
1 granat
Dressing
1/4 szkl.octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Kaszę gryczaną ugotować w 2 szkl.wody z kostką rosołową i posiekanym
czosnkiem.
Ugotowaną kaszę przełożyć na półmisek dodać dressing i dobrze
wymieszać.
Dodać kolejne składniki buraczki,seler ,cebulę wymieszać.Na koniec
dodać ser feta i
natkę pietruszki już nie mieszać ,posypać granatem.
Dorsz po baskijsku
OdpowiedzUsuńNiezwykle aromatyczna ryba przeniknięta zapachem ziół i warzyw. A wszystko za sprawą wspólnego duszenia. Rewelacyjne jednogarnkowe danie, które nie wymaga wiele pracy i przygotowań. Idealne na wiosenny obiad!
400 g dorsza
1 jajko
Bułka tarta
1 dojrzały pomidor
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 ml bulionu
Sól
Pieprz
1 łyżeczka oregano
300 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką
Oliwa z oliwek
Do dekoracji:
Czarne oliwki
Natka pietruszki
Cytryna
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy warzywa na patelnię oraz pokrojonego w paski pomidora. Podlewamy bulionem. Chwilkę dusimy aby warzywa lekko zmiękły. Po 10 minutach na wierzchu układamy dorsza, lekko wciskając w warzywa. Patelnię przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 10 minut. Układamy na talerzu. Dekorujemy natką pietruszki, czarnymi oliwkami i cytryną.
Wioleta Szczepańska
Pysznie, kuchnia hiszpańska to moja słabość :-).
UsuńSzpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu
OdpowiedzUsuńSmak po prostu nie do opisania… Makaron w pięknym zielonym kolorze, kurczak i tuńczyk… Wszystko zatopione w brokułowym beszamalu, posypane serem… Eksplozja smaków… Wszystko co kojarzy się z wiosną...
400 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
200 g tagliatelle o smaku szpinakowym
100 g żółtego sera
130 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
100 g brokuła
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól
Pieprz
1 łyżka soku z cytryną
Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i blendujemy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (robimy zasmażkę), podlewamy mlekiem (cały czas mieszając. Sos musi nam ładnie zgęstnieć. Dokładamy brokuły, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, następnie wymieszanego kurczaka z tuńczykiem. Wszystko zalewamy beszamelowym sosem brokułowym, posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20 minut.
Wioleta Szczepańska
Ciekawe połączenie: kurczak i tuńczyk :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Pstrąg po meksykańsku
OdpowiedzUsuńZnakomita ryba w połączeniu z pikantną marynatą z limonką, bukiet warzyw i ryż z czerwoną fasolą sprawiają, że danie jest naprawdę idealne. Dobra marynata to podstawa wszystkiego.
500 g pstrąga łososiowego
Marynata:
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki suszonego czosnku
0,5 łyżeczki białego pieprzu
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki ostrej papryki
Otarta skórka oraz sok z 1/2 limonki
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
250 g warzyw na patelnię
100 g ryżu
50 g czerwonej fasoli
Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Smarujemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 30 minut. Warzywa podsmażamy na patelni do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Łączymy z czerwoną fasolą. Wszystko układamy na talerzu. Możemy udekorować świeżą bazylią.
Wioleta Szczepańska
Rybka - zawsze zdrowa :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka
OdpowiedzUsuńRewelacyjne połączenie naturalnego antybiotyku - czosnku oraz rozgrzewającego imbiru. Mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne. Idealne również na kanapki, a przede wszystkim zdrowe.
800 g filetu z piersi kurczaka
3 ząbki czosnku
Przyprawa do kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki cząbru
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki lubczyku
0,5 łyżeczki pieprzu
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut.
Mięso podałam z ugotowanymi warzywami.
Wioleta Szczepańska
Bardzo fajny pomysł na pierś z kurczaka :-).
UsuńDziękuję za udział w konkursie.
Wiosenne roladki z bakłażana w wersji fit ( dodane przez Sandrę Jaworowicz):
OdpowiedzUsuń- 1 duży lub 2 mniejsze sztuki bakłażana (zwracamy uwagę na to żeby skórka nigdzie nie była uszkodzona, żeby był jędrny i w miarę twardy)
- opakowanie serka kremowego lub zwykłego twarogu chudego
- słoiczek drylowanych zielonych oliwek- dla podkręcenia mogą być nadziewane cytryną
- 3 łyżki mielonych migdałów
- świeży koperek do ozdoby
- 1 szt granatu
- 3-4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Bakłażana myjemy, odcinamy końcówki i kroimy go na w miarę cienkie plastry- od grillowania jeszcze zmiękną, także nic się nie martw. Duży talerz lub np kratkę od piekarnika owijamy ręcznikiem papierowym i układamy bakłażana. Każdy plaster nacieramy solą-pozwoli to uniknąć goryczki w bakłażanie i na pewno w żaden sposób nie wpłynie na jego smak.
Tak przygotowane plastry zostawiamy na ok 15 minut. W międzyczasie miksujemy serek z oliwkami, dodajemy zmielone migdały, kroimy koperek i obieramy granata. W jaki sposób? skórkę kroimy wzdłuż jak przy obieraniu pomarańczy, następnie wysypujemy ziarenka do miseczki:)
Kiedy już wszystko wykonamy, rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy nasze plastry bakłażana- uprzednio odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar płynu i delikatnie smarujemy je natłuszczonymi oliwą dłońmi. Ugrilowane bakłażany smarujemy serkiem i zwijamy w rulony, układamy na dużym talerzu, posypujemy obficie pestkami granata i koperkiem. Calość zwieńczamy oliwą z oliwek:) Spróbujcie bo jest pyszne!
No to i ja wezmę udział.. :)
OdpowiedzUsuńBomba witaminowa czyli fit jogurt naturalny z kawałkami owoców, płatkami górskimi oraz pistacjami
Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 5 min
Składniki:
jogurt naturalny 200ml
pół kiwi
pół nektarynki
6 borówek
4 maliny
2 łyżki płatków górskich
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka pokruszonych pistacji
Przygotowanie:
Do szklanki wkładamy 2 łyżki jogurtu na to kładziemy umyte owoce i warstwa płatków górskich
Układamy warstwami na górze mają być owoce, które posypujemy pokruszonymi pistacjami oraz polewamy odrobiną miodu
Dietetyczny filet z łososia z warzywami na parze
OdpowiedzUsuńPorcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 15 min
Składniki:
filet z łososia 150 g
2 różyczki brokuł
3 groszki cukrowe
sól morska
pieprz świeżo zmielony
1/4 cytryny
pół łyżeczki świeżego koperku
ryż pełnoziarnisty
Przygotowanie:
Filet z łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
Warzywa opłukujemy pod bieżącą wodą
Wkładamy do parowaru wg instrukcji ( jeśli nie posiadamy parowaru używamy garnka z wodą ok 1l, durszlak metalowy i przykrywki) układamy najpierw łososia a po 10 min warzywa
Wyciągamy warzywa na talerz
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy odrobiną soli morskiej i pieprzem świeżo zmielonym,na koniec posypujemy koperkiem
Podajemy z ugotowanym ryżem
WEGETARIAŃSKIE BURGERY
OdpowiedzUsuńczyli soczewica mnie zachwyca! :)
Składniki na kotlety soczewicowe:
250 g soczewicy czerwonej
1 marchewka
1 jajko
2- łyżki mąki kukurydzianej
1 kostka bulionowa dowolnej firmy lub 2 szklanki bulionu (jeśli jest pod ręką)
odrobina mąki do obtoczenia kotletów
1 łyżka oleju
przyprawy:
sól
pieprz
1 łyżeczka sosu Kebab (ostry) firmy Develey
majeranek
suszona pietruszka
curry
chili
Pozostałe składniki:
2 bułki grahamki lub inne - im ciemniejsze, tym smaczniejsze :)
ogórek kiszony
pomidor
sałata lodowa
ser mozzarella (opcjonalnie - bez sera też świetnie smakują)
sos Kebab (ostry)
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy. Można ją dodatkowo namoczyć na 5-10 minut.
Kostkę bulionową rozpuszczamy w 2 szklankach wody i podgrzewamy, aż zawrze.
Wrzucamy soczewicę i gotujemy ok. 20 minut, aż rozmięknie i - najlepiej - wchłonie wodę. Jeśli nie wchłonęła, a jest już gotowa, odcedzamy.
Marchewkę gotujemy na miękko.
Studzimy soczewicę i marchewkę (zima sprzyja takim działaniom - 10 minut na balkonie i gotowe).
Łączymy soczewicę z marchewką, sosem Kebab (nadaje fajny posmak), jajkiem, mąką, olejem i przyprawami. Musi powstać masa, z której da się formować kotleciki. Jeśli jest za gęsta/sucha, można dodać jeszcze jedno jajko.
Patelnię nagrzewamy na średniej wielkości ogniu, podgrzewając na niej ok. 1 łyżeczkę oleju.
Formujemy kulki z masy soczewicowej, spłaszczamy i obtaczamy w odrobinie mąki.
Kotlety smażymy partiami, aż się ładnie zazłocą z obu stron. Studzimy na papierowym ręczniku.
Bułki podgrzewamy w piekarniku lub na tosterze, kroimy na pół.
Każdą połowę smarujemy sosem Kebab. Na tym w dowolnej konfiguracji umieszczamy składniki burgerów - kotlety, warzywa etc.
I... już. Polecam, bo burgery są pyszne, sycące i na pewno zdrowsze niż typowe fast-foody. :)
Bo soczewica - zachwyca! :)
Pozdrawiam smakowicie! :)
Anula
anulawawrzyniak@gmail.com
P.S. Zdjęcie już mknie. :)
Dzięki za udział w konkursie :).
Usuń