Krem waniliowy według Michela Roux
Dzisiaj zapraszam po przepis na wspaniały krem waniliowy według Michela Roux, jednego z bardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni . Krem jest przygotowany na bazie żółtek, jest troszkę podobny do naszego budyniu. Możemy wykorzystać jako nadzienie do babeczek, tart czy tortów. Możemy go też zjeść jako deser z dodatkiem świeżych owoców.
Krem waniliowy według Michela Roux
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 6 żółtek
- 125 g cukru pudru
- 40 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
Żółtka ubijamy na puszystą masę z 1/3 cukru. Pod koniec dodajemy mąkę pszenną i miksujemy.
W międzyczasie mleko wlewamy do garnka, wrzucamy do niego rozkrojoną laskę wanilii wraz z pozostałą częścią cukru. Mleko na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie wrzeć przelewamy je partiami do ubitych żółtek, cały czas mieszając. Następnie ponownie masę przelewamy do garnka i podgrzewamy mieszając, aż zacznie gęstnieć. U mnie sos gotował się około 10 minut, aż wystarczająco zgęstniał. Trzeba uważać, żeby sos się nie zagotował, bo zrobią się nam grudki. gdy krem jest gotowy wyjmujemy z niego laskę wanilii.
Ale przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-).
Usuńaż ślinka cieknie jutro zrobię :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam :).
Usuń