Orkiszowe muffiny light z owocami
Po świętach, siłą rozpędu, ciągle mamy ochotę na coś słodkiego. Gorzej z naszym sumieniem, które nam mówi: basta, po świątecznym obżarstwie masz parę centymetrów w pasie więcej ! I na taką sytuację idealnym rozwiązaniem będą orkiszowe muffiny light z owocami. Są przygotowane na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych, a do tego oczywiście naturalny jogurt. Jeść, nie umierać ;-).
Orkiszowe muffiny light z owocami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej typ 720
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g płatków owsianych
- 3 jajka
- 150 ml oleju
- 150 g cukru trzcinowego
- 400 g jogurtu naturalnego
- ok. 300 g brzoskwiń
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
Brzoskwinię odcedzamy z syropu, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w plasterki.
Do
miski wsypujemy cukier, dodajemy płatki owsiane, rozkłócone jajka, olej
i jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do
pozostałych składników. Na koniec dodajemy esencję. Wszystko dokładnie
mieszamy.
Do silikonowej foremki na muffiny lub do papierowych papilotków wlewamy ciasto, mniej więcej do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń.
Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka przez około 30 minut. Ciasto
powinno się lekko przyrumienić, a owoce odrobinę skarmelizować.
Po wystudzeniu muffiny posypujemy cukrem pudrem.
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńW 100% się z Tobą zgadzam :-).
UsuńCzy można dodać mleko zamiast jogurtu?
OdpowiedzUsuńMoże to być nieco ryzykowne, bo mleko jest zdecydowanie rzadsze niż jogurt, chyba, że dodamy więcej mąki, tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.
Usuń