Polędwiczki wieprzowe w śmietanie
Dzisiaj świąteczna propozycja, ale tym razem obiadowa. Polędwiczki przygotujemy szybko, więc to danie nie wymaga długiego stania w kuchni przy garach, co w czasie Świąt jest bardzo istotne. My najbardziej lubimy je jeść z pure z ziemniaków, ale do mięsa również idealnie będzie pasował ryż czy kasza.
Polędwiczki wieprzowe w śmietanie
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- pieprz
- 200 g śmietany 18 %
- 250 g pieczarek
- olej do smażenia
Wykonanie:
Czosnek i imbir obieramy, drobniutko siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy miód, ocet balsamiczny i pieprz, dokładnie mieszamy.
Mięso dokładnie płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdą polędwiczkę kroimy w poprzek na pół i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim polędwiczki z każdej strony. Dorzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, chwilę przesmażamy. Wlewamy resztę marynaty z mięsa, śmietanę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz