Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność
Sardynia
słynie z długowieczności jej mieszkańców. Na każde 100 tysięcy
mieszkańców przypadają 22 osoby, które ukończyły 100 lat. Fenomenem tym
zainteresował się Dan Buettner i w swojej książce "Blue zones" opisał,
między innymi historie sardyńskiej rodziny Melis, która jest uważana za
najstarszą rodzinę na świecie. Ponoć sekretem ich długowieczności jest
zupa minestrone, czyli warzywna zupa z dodatkiem roślin strączkowych i
makaronu lub ryżu, spożywana codziennie.
W
oryginalnym przepisie zostały użyte suszone rośliny strączkowe, ja
trochę sobie ułatwiłam życie i dodałam do niej fasolę i ciecierzycę ze
słoika.
Źródło Blue zones.
Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność
Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 6-7 osób
Składniki:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodyżki selera
- 1 puszka czerwonej fasoli 420 g
- 1 słoik ugotowanej ciecierzycy 540 g
- 4 ziemniaki
- 1 litr bulionu
- 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem
- 1 łyżka posiekanej natki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 mała filiżanka drobnego makaronu, u mnie risini
- pieprz
- opcjonalnie świeżo stary parmezan lub pecorino
Wykonanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i przesmażamy w garnku o grubym dnie na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojonego w plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente. Zupę przyprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane zioła i podajemy. Już na talerzu zupę skrapiamy oliwą i posypujemy tartym serem.
bosko wygląda! smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńBardzo nam smakowała :-).
Usuń