Warsztaty Korrida smaku z Kuchnią Lidla
Dziś na blogu relacja z warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Kuchnię Lidla pod smakowitym tytułem "Korrida smaków".
17 kwietnia na zaproszenie Lidla miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych Korrida smaku, gdzie tematem przewodnim była kuchnia iberyjska, czyli smaki Hiszpanii i Portugalii. Smakowite warsztaty poprowadził sam szef Karol Okrasa. Warsztaty odbyły się w warszawskim studio Cook up.
Na stołach czekały na nas hiszpańskie i portugalskie przekąski dostępne podczas tematycznego tygodnia w sklepach Lidl.
Do tej pory nie miałam okazji poznać Karola Okrasy osobiście, znałam go tylko z telewizji i jego programów kulinarnych. "Na żywo" Karol okazał się być równie sympatyczny i bezpośredni, jak na małym ekranie. Dzielił się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem kulinarnym. Warsztaty były bardzo interesujące, a dla mnie dodatkowo były smakowitym wspomnieniem z czasów kiedy mieszkałam w Hiszpanii.
W trakcie warsztatów zostaliśmy podzieleni na 3 grupy, każda z grup przygotowała 3 różne dania. Grupa w której się znalazłam przygotowała, między innymi, tradycyjne danie hiszpańskie, czyli paellę. Znalazł się w niej kurczak, kalmary, małże i krewetki i... groszek cukrowy.
Jako przystawkę zrobiliśmy sałatkę z szynką Serrano, melonem, arbuzem świeżym serkiem Burgos i rukolą. A wszystko zostało skropione winegretem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek i winnego octu sherry.
Następną potrawą było danie z kuchni portugalskiej, czyli zapiekanka warzywna z dorszem i owocami morza.
Miło było pogotować po hiszpańsku z mistrzem kuchni, odbyć kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski, a przy okazji spotkać się z zaprzyjaźnionymi blogerami kulinarnymi z całej Polski.
Bardzo serdecznie dziękuję organizatorom za zaproszenie i za wspaniałą organizację smakowitych warsztatów
Część zdjęć dzięki uprzejmości Organizatora warsztatów.
ale musiało być fajnie!
OdpowiedzUsuńOj tak, było super. I Karol przemiły gość :-).
Usuń