Empanadillas con atun, czyli hiszpańskie pierożki
Empanadillas con atun, czyli pierożki z tuńczykiem to jedna z typowych hiszpańskich przekąsek. Możemy je przygotować na dwa sposoby, jeden to smażenie w głębokim tłuszczu i drugi, który wybrałam dziś, pieczenie w piekarniku. Ten drugi sposób jest zdecydowanie mniej kaloryczny i częściej z niego korzystam. Pierożki są doskonałe zarówna na ciepło, jak i na zimno.
Na blogu znajdziecie też inny przepis na empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem.
Empanadillas con atun, czyli hiszpańskie pierożki
Czas przygotowania: 45 minut
Proporcje na 18 pierożków
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 opakowanie gotowego ciasta na empanadillas
- 1 żółtko
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, gdy się lekko zeszkli dodajemy pomidory. Wszytko mieszamy i przez chwilę przesmażamy i następnie redukujemy. Nadzienie do pierożków nie może być rzadkie. Dodajemy lekko odsączonego z oleju tuńczyka i przyprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, brzegi smarujemy zimną wodą, składamy na pół i sklejamy. Następnie dociskami ząbkami widelca, żeby ciasto się dobrze skleiło. Pierożki malujemy rozkłóconym żółtkiem i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 15 minut, aż pierożki ładnie zbrązowieją.
jadłam kiedyś takie, Twoje wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńDzięki, bardzo je lubię.
UsuńSkąd wziąć takie gotowe ciasto?
OdpowiedzUsuńZ reguły proszę znajomych lub sama przywożę z Hiszpanii, Wkładam do zamrażalnika i wyjmuję w razie potrzeby. W Necie pewnie też jest dostępne. Ostatecznie można użyć ciasta francuskiego.
Usuń