Hummus
Hummus to pasta z ciecierzycy, pasty sezamowe, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek, pochodząca z Libanu, a dziś jadana na całym świecie. Oczywiście występuje w rożnych wersjach z różnorodnymi dodatkami: z kuminem, zatarem czy kuminem. Dziś zapraszam Was na tradycyjny hummus. Idealny do pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie wszystkiego.
Hummus
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 1 słoik ciecierzycy w zalewie (520 g)
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 dużej cytryny
- 2 łyżki sezamowej pasty tahini
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV
- sól morska
- natka
- odrobina papryki w proszku
Wykonanie:
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ciecierzycę i czosnek wkładamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, oliwę i sól. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę, przekładamy do miseczki i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Przed podanie hummus skrapiamy oliwą i oprószamy papryką.
świetny hummus!
OdpowiedzUsuńW kolejce czeka jeszcze hummus z zatarem :-).
Usuń