Konkurs "Przepis na zdrowie z Sante"


Serdecznie zapraszam na konkurs ze zdrowymi produktami marki Sante  która jest ekspertem żywności funkcjonalnej i ma  w swojej ofercie ponad 200 produktów obejmujących między innymi: produkty sojowe śniadaniowe, otręby, kasze, ziarna, bakalie, batony.  Firma prowadzi również edukację prozdrowotną.
Więcej informacji o konkursie poniżej.

Konkurs "Przepis na zdrowie z Sante"

Waszym zadaniem będzie przygotowanie zdrowego dania z wykorzystaniem któregoś  z produktów, które posiada w  swojej bogatej ofercie Sante i przesłanie przepisu wraz ze zdjęciem potrawy.
Do wygrania są dwa zestawy produktów Sante, w których skład wchodzą sól himalajska, brązowy cukier, ksylitol, granola, musli, amarantus, quinoa, sezam, jagody goji, masło orzechowe, batony, ciastka, chrupkie pieczywo, wafle ryżowe, łuska gryczana i kasza jaglana.

Konkurs trwa od dnia 4 maja do godziny 23:59 dnia 17 maja 2015 roku.

Proszę o zamieszczanie przepisów  w komentarzu pod tym postem.  
Zdjęcie przedstawiające przygotowane przez Was danie można wysyłać na adres kulinarneprzygodygatity@gmail.com. Proszę o podanie w tytule "Konkurs Przepis na zdrowie z Sante".
Przepisy można również dodawać na  fanpagu mojego bloga na Facebooku
Będzie mi miło jeśli polubicie na Facebooku   mój fanpage.

Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest marka Sante, natomiast wysyłką nagród zajmuje się agencja marketingowa Synertime
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać nieokreśloną ilość przepisów. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog). Zdjęcia, które będą przysyłane  w załączeniu do przepisu muszą być Waszego autorstwa. Przepisy, które będą kopią innych przepisów będą usuwane z konkursu.
6. Na fanpage Kulinarnych przygód Gatity na FB utworzę album,  w którym będę zamieszczała nadesłane przez Was zdjęcia. Przesłanie zdjęć jest równoważne z tym, że wyrażacie zgodę na ich publikacje  na blogu i w galerii konkursowej na funpage.
7. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
8. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.

Komentarze

  1. Witam nie mogę wysłac na Pani maila zdjęć z potrawami ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta figowa

      Ciasto:

      -1 żółtko,
      -200 g maki pszennej,
      -100 g masła prawdziwego,
      -sól,
      -gałka muszkatołowa,
      -30 g cukru pudru,

      Farsz:

      - 3 figi,
      - 50 g serka koziego,
      -50 g serka pleśniowego,
      - kilka plasterków szynki długo dojrzewającej,
      -2 łyżki oliwy, 4 łyżki cytryny, tymianek świeży, 1 łyżka miodu ziołowego pokrzywowego, skórka z cytryny,
      - rukola, lub endywia, listki nasturcji
      ziarna dyni łuskanej,
      Przygotowanie:

      Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło wkrawamy do maki , dodajemy resztę składników i wyrabiamy całość. Gotowe miękkie ciasto zawijamy w folię spożywcza i schładzamy przez 30 minut w lodówce.
      Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st C.
      Figi myjemy w ósemki, miód, sok z cytryny, oliwę, skórkę i tymianek mieszamy- ma powstać emulsja. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm wycinamy koło i zwijamy boki. podpiekamy w piekarniku. Na podpieczoną tartę dodajemy krojone sery ,pestki, figi i plastry szynki. Całość polewamy odrobiną sosu i pieczemy. ok 20 minut. Gotową tarte podajemy z liśćmi rukoli i polewamy sosem miodowo-cytrynowym :)
      Ciasto:

      -1 żółtko,
      -200 g maki pszennej,
      -100 g masła prawdziwego,
      -sól,
      -gałka muszkatołowa,
      -30 g cukru pudru,

      Farsz:

      - 3 figi,
      - 50 g serka koziego,
      -50 g serka pleśniowego,
      - kilka plasterków szynki długo dojrzewającej,
      -2 łyżki oliwy, 4 łyżki cytryny, tymianek świeży, 1 łyżka miodu ziołowego pokrzywowego, skórka z cytryny,
      - rukola, lub endywia, listki nasturcji
      ziarna dyni łuskanej,
      Przygotowanie:

      Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło wkrawamy do maki , dodajemy resztę składników i wyrabiamy całość. Gotowe miękkie ciasto zawijamy w folię spożywcza i schładzamy przez 30 minut w lodówce.
      Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st C.
      Figi myjemy w ósemki, miód, sok z cytryny, oliwę, skórkę i tymianek mieszamy- ma powstać emulsja. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm wycinamy koło i zwijamy boki. podpiekamy w piekarniku. Na podpieczoną tartę dodajemy krojone sery , figi i plastry szynki. Całość polewamy odrobiną sosu i pieczemy. ok 20 minut. Gotową tarte podajemy z liśćmi rukoli i polewamy sosem miodowo-cytrynowym :)
      Ciasto:

      -1 żółtko,
      -200 g maki pszennej,
      -100 g masła prawdziwego,
      -sól,
      -gałka muszkatołowa,
      -30 g cukru pudru,

      Farsz:

      - 3 figi,
      - 50 g serka koziego,
      -50 g serka pleśniowego,
      - kilka plasterków szynki długo dojrzewającej,
      -2 łyżki oliwy, 4 łyżki cytryny, tymianek świeży, 1 łyżka miodu ziołowego pokrzywowego, skórka z cytryny,
      - rukola, lub endywia, listki nasturcji
      ziarna dyni łuskanej,
      Przygotowanie:

      Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło wkrawamy do maki , dodajemy resztę składników i wyrabiamy całość. Gotowe miękkie ciasto zawijamy w folię spożywcza i schładzamy przez 30 minut w lodówce.
      Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st C.
      Figi myjemy w ósemki, miód, sok z cytryny, oliwę, skórkę i tymianek mieszamy- ma powstać emulsja. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm wycinamy koło i zwijamy boki. podpiekamy w piekarniku. Na podpieczoną tartę dodajemy krojone sery , figi i plastry szynki. Całość polewamy odrobiną sosu i pieczemy. ok 20 minut. Gotową tarte podajemy z liśćmi rukoli i polewamy sosem miodowo-cytrynowym :)

      Usuń
    2. Zdjęcie dotarło, dziękuję za smakowity przepis.

      Usuń
  2. Witam :)
    Witam :) Podaje pierwszy przepis ;)

    Owsiany placek z masłem orzechowym i malinami

    Składniki (1 porcja)
    50 g płatków owsianych Sante
    1 jajko
    maliny
    masło orzechowe Sante do podania

    Płatki zalewamy wodą, ponad ich powierzchnię po czym odstawiamy na ok. 30 minut lub całą noc by wchłonęły cały płyn. Następnie wbijamy jajko, wrzucamy maliny i mieszamy. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy na małym ogniu z obu stron (placek jest bardzo delikatny i rozpada się podczas przewracania)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam napisać, że podajemy z masłem orzechowym :)

      mój e-mail szyszula@poczta.onet.pl

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za udział w konkursie :).

      Usuń
  3. Witam :)

    Trufle żurawinowe z otrębami


    Składniki na 30sztuk:
    100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
    100g mlecznej czekolady
    0,5 szklanki śmietanki o zaw. tłuszczu 30%
    50g otrąb owsianych Sante
    100g suszonej żurawiny Sante
    2 łyżki likieru wiśniowego
    2 łyżki masła
    1 łyżka miodu gryczanego

    Dodatkowo:
    3 łyżki granulowanych otrąb z żurawiną Sante
    30 papierowych foremek do pralinek

    Otręby owsiane zmielić w młynku do kawy, a suszoną żurawinę pokroić w drobna kosteczkę.

    Zagotować w rondlu śmietankę z masłem i miodem. Zestawić z ognia. Czekoladę gorzką oraz mleczną połamać na kawałki. Dodać do śmietany i stale mieszając rozpuścić w śmietanie. Wsypać do masy zmielone otręby i pokrojoną żurawinę. Wlać likier wiśniowy i całość dokładni wymieszać. Przestudzić do temp. pokojowej, a następnie wstawić na noc do lodówki, żeby masa stwardniała.

    Łyżeczką wykrawać z masy kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Toczyć je między dłońmi, aż przybiorą kształt kulek. Odkładać na arkusz papieru do pieczenia. Dłonie często chłodzić zimną wodą, żeby masa się nie rozpuszczała.

    Granulowane otręby włożyć do plastikowego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta. Wsypać je
    do małej miseczki i obtaczać w nich kulki, lekko poruszając miseczką. Gotowe układać w specjalnych papierowych papilotkach przeznaczonych do pralinek

    aroniawiemcojem@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trufle obłędne !
      Bardzo dziękuję za udział w konkursie :).

      Usuń
  4. Herbaciane naleśniki z warzywami

    Ciasto:
    2 białka jaj
    1 szklanka mąki
    4 łyżki zmielonych otrąb owsianych Sante
    2 łyżki zmielonego siemienia lnianego Sante
    2 łyżeczki zielonej herbaty Yunnan Silver Sante
    350ml gorącej wody
    ¾ szklanki mleka
    ¼ szklanki oleju rzepakowego
    sól, pieprz

    Nadzienie warzywne:
    1 marchewka
    1 biała część pora
    1 zielona papryka
    ½ kalarepki
    5-6 rzodkiewek
    2 posiekane ząbki czosnku
    1 łyżka oleju

    Sos jogurtowy;
    150ml jogurtu greckiego
    100ml naparu z zielonej herbaty
    sól
    świeżo zmielony pieprz kolorowy

    Dodatkowo:
    3 łyżki uprażonych pestek słonecznika Sante
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Przygotować napar z zielonej herbaty wg zaleceń na opakowaniu. Wystudzić.

    Warzywa pokroić w słupki wielkości zapałki. Rozgrzać na patelni olej i krótko je przesmażyć, aby nieco zmiękły. Doprawić solą i pieprzem.

    Roztrzepać białka z solą i pieprzem. Wsypać mąkę, zmielone otręby i siemienie. Wlać mleko, olej i 250ml naparu z zielonej herbaty. Wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Odstawić na 15 minut.
    Usmażyć 6 naleśników.

    Wymieszać jogurt z pozostałą herbatą . Doprawić solą i pieprzem.

    Rozłożyć warzywny farsz na naleśniki. Polać sosem jogurtowym. Złożyć na pół. Posypać pestkami słonecznika i natką pietruszki.

    Smcznego :)

    aroniawiemcojem@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł na naleśniki !
      Bardzo dziękuję za udział w konkursie :).

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomarańczowy omlet owsiany
    Składniki:
    2 jajka
    1 łyżka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane Sante)
    1 łyżka płatków owsianych Sante
    1-2 łyżki soku z pomarańczy
    pomarańcza

    Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Żółtka mieszamy z sokiem z pomarańczy, mąką oraz płatkami owsianymi, następnie przekładamy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła (można bez), wylewamy masę jajeczną i na małym ogniu smażymy omlet z obu stron na złoto-brązowy kolor.
    Usmażony omlet delikatnie przekładamy na talerz, wykładamy na niego pokrojoną w plastry pomarańczę i delikatnie składamy na pół.

    szyszula@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za udział w konkursie :).

      Usuń
  7. Kuleczki twarogowe

    Składniki:

    - 200 g twarogu półtłustego
    - 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
    - 3 drobno pokrojone krążki ananasa z puszki
    - 4-5 łyżeczek mielonych migdałów
    - garść orzechów laskowych od Sante
    - 2-3 łyżeczki ksylitolu od Sante

    - mielone migdały do obtoczenia kuleczek

    Przygotowanie:

    Do miski wkładamy twaróg, jogurt i drobno pokrojone ananasy. Mieszamy ze sobą widelcem. Dodajemy ksylitol i mielone migdały. Mielonych migdałów dodajemy tyle, aby można było bez problemu lepić kuleczki. Dodajemy również posiekane drobno orzechy. Mieszamy wszystko razem.
    Musimy zmoczyć dłonie i lepimy z twarogu kuleczki, obtaczamy je w mielonych migdałach i układamy na talerzyku, ja dodatkowo pocięłam papierowe rurki i wbiłam je dla ozdoby.
    Takie kuleczki podajemy na kanapki, super smakują z chlebkiem chrupkim.

    szkodzinska.marzena@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, super pomysł.
      Dziękuję za udział w konkursie :).

      Usuń
  8. ŚNIADANIE KRÓLÓW- czyli otrębowa owsianka z owocami i orzechami

    Nie ma nic lepszego niż zastrzyk energii z samego rana. Banalnie prosta i szybka owsianka otrębowa jest doskonałym pomysłem na zdrowe, odżywcze śniadanie! Polecam :)

    Składniki:
    1 szkl. mleka
    3 łyżki otrębów owsianych Sante
    2 łyżki płatków owsianych Sante
    1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
    garść posiekanych orzechów włoskich Sante
    dowolne owoce, np. kiwi, porzeczki itp.

    Przygotowanie:
    1. Płatki owsiane oraz otręby zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu około 5-10 minut do zagotowania oraz zmięknięcia. Po tym czasie zdjąć z palnika, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie dodać miód (opcjonalnie) i wymieszać. Owsiankę przelać do miseczki, posypać posiekanymi orzechami, owocami oraz otrębami. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Waflowa rolada z kaszą jaglaną

    Zdrowsza wersja rolady, mało pracochłonna, nie wymaga pieczenia. Nie zawiera cukru ani masła :) Serdecznie polecam!

    Składniki:
    Rolada:
    3-4 wafle tortowe
    1 szkl. kaszy jaglanej Sante
    3 szkl. wody
    1/3 szklanki wiórków kokosowych
    3 łyżki kakao
    350 ml mleka roślinnego, np. owsianego
    4 łyżki miodu
    1/2 szkl. ulubionych bakalii Sante

    Ganasz czekoladowy:
    60 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki jogurtu/ śmietany

    Sposób przygotowania:
    1. Kaszę jaglaną ugotować w 3 szkl. wrzącej wody do miękkości (około 15 minut). Następnie odcedzić. Dodać do kaszy pozostałe składniki (oprócz bakalii) i zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypać bakalie i wymieszać (masa będzie rzadka, ale po spędzeniu kilku godzin w lodówce stężeje)
    2. Na pierwszy wafel wysmarować 1/3 gorącej masy (dzięki temu wafle zmiękną!) Przykryć drugim waflem i znów wysmarować masą. Przykryć trzecim, na niego ponownie masa. Następnie poczekać chwilkę, aż wafle wystarczająco zmiękną. Zwinąć w roladę. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 8 godzin.
    3. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać, dodać do niej jogurt/ śmietanę, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej, błyszczącej polewy. Schłodzoną roladę polać czekoladowym ganasz. Schłodzić. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... czyli coś dla tych co dbają o linię :).

      Usuń
  10. Sałatka brokułowa z jajem

    Sałatki goszczą u mnie bardzo często :) Ta jest jedną z ulubionych! Prosta, smaczna i do tego zdrowa. Polecam :D

    Składniki:
    3 jajka
    1/2 brokuła
    kilka pomidorków koktajlowych
    tymianek, rozmaryn, bazylia po pół łyżeczki
    1 łyżka prażonych pestek słonecznika Sante
    sos czosnkowy (np. na bazie jogurtu naturalnego)

    Sposób przygotowania:
    1. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupek i przepołowić.
    2. Brokuł ugotować al-dente w osolonej wodzie.
    3. Pomidorki przekroić na pół. Na talerzu ułożyć jajka, pomiędzy umieścić brokuła i pomidorki koktajlowe.
    4. Całość polać sosem czosnkowym i posypać przyprawami oraz podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Z Majeczką w kuchni)

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Składniki na babeczki z lnem

    260 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    40 g lnu mielonego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    100 g cukru muscovado
    1 łyżka domowej esencji waniliowej
    20 g karobu lub 30 g kakao
    2 jajka
    250 g mleka
    120 g roztopionego masła

    Utrzyj jajka z cukrem, dodaj esencję waniliową i roztopione, wystudzone masło oraz mleko.

    Karob wymieszaj z mąką, lnem, sodą i proszkiem do pieczenia. Połącz składniki suche z mokrymi.

    Wyłóż do papilotek i piecz około 20 – 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 185 stopni C.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie przepisy są mojego autorstwa.
      matczynefanaberie@gmail.com

      Usuń
    2. Super pomysł, dziękuję za udział w konkursie :).

      Usuń
  12. Lniane ciastka pełnoziarniste

    120 g masła
    100 cukru muscovado
    100 g lnu mielonego złotego Sante
    275 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub 100 g maki owsianej i 175 mąki pełnoziarnistej)
    1 duże jajko
    Nasionka z 1 laski wanilii
    1 - 2 łyżki mleka, tylko jeśli ciasto będzie zbyt suche, w zależności od chłonności mąki


    Utrzyj masło z cukrem, na jasną, puszystą masę.

    Dodaj jajko i wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z wanilią, dodaj mleko i znów wymieszaj.
    (Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj dodatkową łyżkę mleka).

    Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce przez 30 minut.

    Po 30 minutach wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość około 4 mm, podsypując lekko mąką.

    Foremką ze stempelkiem wycinaj i wyciskaj ciasteczka.
    Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną).
    Przed samym pieczeniem warto schłodzić je w lodówce przez 10 - 15 minut.

    Piecz ciastka w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości.
    Gdy zarumienią się na brzegach, wystudź na kratce.

    Można przechowywać w zamkniętej puszce, do 7 dni.

    OdpowiedzUsuń
  13. Składniki na babeczki orkiszowe z lnem i żurawiną

    200 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu
    40 g lnu mielonego złotego Sante
    60 g mąki owsianej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    100 g cukru trzcinowego Sante
    1 łyżka domowej esencji waniliowej
    1 bardzo dojrzała gruszka lub 2 jajka
    250 g mleka owsianego
    120 g roztopionego masła (używałam sklarowanego masła)
    50 - 60 g żurawiny suszonej
    Utrzyj gruszkę (jajka) z cukrem, dodaj esencję waniliową i roztopione, wystudzone masło oraz mleko.

    Mąkę, len wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Połącz składniki suche z mokrymi. Dodaj żurawinę i wymieszaj.

    Wyłóż do papilotek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
    Piecz około 10 minut i podnieś temperaturę do 185 stopni C i piecz przez 10 - 15 minut (do tzw. suchego patyczka).

    OdpowiedzUsuń
  14. Wysyłam jeszcze raz :) Zdjęcie już poszło :)

    Ciasto marchewkowe
    Składniki
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki otrębów owsianych Sante
    1 szklanka startej na tarce o grubych oczkach marchewki
    2 bardzo duże jajka lub 3 mniejsze
    2-3 czubate łyżki cukru trzcinowego Sante (można dać więcej)
    ok. 1/3-1/2 szklanki wody gazowanej, napoju orzechowego lub mleka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można spróbować dać łyżeczkę, bo ja czułam lekką gorycz)
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    ew. łyżeczka kakao (lub więcej)
    ew. garść posiekanych orzechów Sante

    WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ !!!

    Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy otręby, cukier, cynamon, roztrzepane jajka, marchewkę (polecam małe marchewki, gdyż nie mają tyle soku. Jeśli marchewki są soczyste wcześniej wyciskamy je z nadmiaru soku) oraz wodę lub mleko i mieszamy trudne do rozmieszania gęste ciasto (coś jak na murzynka).
    Próbujemy i jeśli uznamy to za słuszne dosładzamy po czym wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wym. 11cmx23cm i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Po upieczeniu jeszcze przez ok. 5 minut trzymamy je w wyłączonym piekarniku po czym wyjmujemy.
    Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja propozycja to ciastka czekoladowe z amarantusem .składniki:
    150 gr masła
    1 jajko
    1 żółtko
    50 gr ciemnego cukru
    225 gr mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    50 g gorzkiej czekolady ,roztopić w mikrofalówce ,
    ostudzić
    50 g amarantusa ,popping ,plus 2 łyżki do posypania wierzchu ciastek

    Na gazie w wysokim garnku umieszczamy 150 g masła i roztapiamy ,masło trzymamy na średniej mocy palnika
    około 5 ,8 minut ,co jakiś czas mieszając łyżką aż nabierze karmelowego koloru .Pod koniec trzeba uważać ,aby
    całość nie zaczęła się palić ,zdejmujemy z ognia kiedy masło ma lekko karmelowy kolor i najlepiej od razu przelewamy
    do zimnego naczynia. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Jajko z żółtkiem ubijamy z cukrem ,wlewamy przestudzone masło,mąkę z proszkiem i kakao ,sól, oraz amarantus .
    Łyżką do lodów nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem,w odstępach,bo pięknie rosną,i wstawiamy do
    piekarnika na 13 min w temperaturze 175 stopni.Z wierzchu ciastka można też posypać amarantusem i lekko go docisnąć ,przed pieczeniem.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze adres:
    Lady.laura.bloq@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Wafle ryżowe z jagodowym twarożkiem

    Składniki:
    1/2 kostki twarogu
    1/2-2/3 szklanki borówek lub jagód
    ew. odrobinę jogurtu naturalnego
    miód/cukier trzinowy Sante do smaku

    wafle ryżowe Sante
    prażone ziarna (mieszanka sezamu i słonecznika Sante)

    Świeże jagody/borówki dokładnie płuczemy i pozostawiamy na sicie aby obeschły. Mrożone należy rozmrozić.
    Twaróg przekładamy do miski, dodajemy jagody i rozgniatamy widelcem aż masa zrobi się mocno fioletowa, ale pozostaną kawałki owoców. Gdyby była zbyt sucha dodajemy trochę jogurtu naturalnego. Na końcu dosładzamy do smaku.

    Tak przygotowanym twarożkiem smarujemy wafle ryżowe, posypujemy ziarnami i zjadamy ze smakiem ;)

    szyszula@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. o, a mój przepis się nie dodał :( no nic, później spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  19. Amarantusowe fit kuleczki dla każdej laseczki
    SKŁADNIKI
    200 gram płatków owsianych SANTE,
    50 gram masła,
    2 łyżki miodu,
    1 jajko,
    1 łyżka mąki,
    garść orzechów włoskich SANTE,
    garść żurawiny SANTE,
    3 łyżki wiórków kokosowych,
    3 łyżki amarantusa bio SANTE

    Masło roztapiamy na patelni, dodajemy płatki owsiane i wiórki. Następnie w misce mieszamy wszystkie składniki. Jak masa jest zbyt rzadka i nie odchodzi od ręki, dodajemy więcej płatków. Z masy formujemy niewielkie kuleczki i pieczemy 15 minut w temp. 180 st.

    OdpowiedzUsuń
  20. Kotlety pieczarkowo-fasolowe

    Składniki (ok. 12 kotlecików)
    1-2 łyżki oleju
    puszka czerwonej fasolki
    500g pieczarek
    2 cebule
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/3 szklanki prażonego sezamu Sante
    ew. 1-2 ząbki czosnku
    5 pełnych łyżek otrąb owsianych Sante
    sól
    pieprz ziołowy
    chilli

    Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju. Gdy się zeszkli dodajemy wcześniej umyte, oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki. Od razu solimy i dusimy aż pieczarki zmiękną, po czym odsączamy z nadmiaru wody, przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy odsączoną z zalewy fasolkę, posiekaną natkę pietruszki oraz ew. czosnek i blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
    Sezam prażymy na suchej i rozgrzanej patelni po czym przekładamy do masy pieczarkowo-fasolowej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chilli do smaku, dodajemy otręby owsiane, mieszamy (masa powinna wyraźnie zgęstnieć) i odstawiamy na ok. 30 minut.
    Kiedy masa odpocznie a otręby spęcznieją w dłoniach formujemy kotlety (moje były wielkości damskiej dłoni bez palców i lekko spłaszczone) lub burgery (wtedy będą idealnie pasować do bułki) i podsmażamy na małym ogniu z obu stron (zrobiłam to na tej samej patelni, na której przygotowałam pieczarki).

    Kotlety możemy również poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200 stopni po 15 minut z każdej strony (wówczas do ciasta dodajemy jeszcze 2-3 łyżki oleju)

    OdpowiedzUsuń
  21. DYNIOWE BURGERY Z KASZY JAGLANEJ I AMARANTUSA
    Składniki:

    200g dyni hokkaido
    3 łyżki amarantusa Sante
    4 łyżki kaszy jaglanej
    1 łyżeczka ostropestu plamistego
    przyprawy: curry, koperek, kurkuma

    Przygotowanie:

    Kaszę jaglaną opłukać i ugotować, w oddzielnym garnku tak samo postąpić z amarantusem (obu nie zalewać zbyt dużą ilością wody, ponieważ później ze względu na małe ziarenka będą trudności z odcedzeniem).
    Dynię pokroić i ugrillować w piekarniku, a następnie zblendować na puree i dodać do ugotowanej kaszy i amarantusa.
    Całość przyprawić, dodać ostropest, dokładnie wymieszać i uformować burgery.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

    Zdjęcie przesyłam w mejlu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. BISZKOPT JAGLANY Z OWOCAMI
    Składniki:

    2/3 szklanki kaszy jaglanej
    4 łyżki mąki owsianej
    4 łyżki mleka (może być roślinne)
    6 jajek
    4 łyżeczki stevi
    garść daktyli
    garść malin
    garść jagód
    Przygotowanie:

    Kaszę jaglana uprażyć na suchej teflonowej patelni, opłukać i ugotować w wodzie do całkowitej miękkości.
    Do ugotowanej kaszy dodać mleko i zblendować na gładką masę.
    Daktyle sparzyć wrzątkiem i zblendować.
    Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    Żółtka zbendować z daktylami i stevią, dodając po łyżce masy z kaszą- tak do całkowitego połączenia składników.
    Do ubitych wcześniej białek dodawać masę, powoli mieszając.
    Na koniec dodać mąkę owsianą i również delikatnie wymieszać.
    Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub sylikonowej) i piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg).
    Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, a ciasto pozostawić do wystygnięcia.
    Gotowy biszkopt podawać z malinami i borówkami.

    Zdjęcie również przesyłam w mejlu :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Chleb pszenno-żytni razowy z orzechami laskowymi
    Składniki:
    220g mąki żytniej razowej typ 2000
    280g mąki pszennej typ 650
    10 g świeżych drożdży
    1-2 łyżeczki soli
    70g przekrojonych na pół orzechów laskowych Sante
    ok. 1 i 1/4 szklanki letniej wody (ok. 300ml)

    Mąki przesiewamy do miski, następnie z łyżki mąki, drożdży i odrobiny wody robimy rozczyn. Kiedy drożdże ruszą łączymy je z pozostałą mąką, solą, orzechami oraz wodą i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto do czasu aż zacznie odchodzić od rąk i miski (w razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną).
    Tak przygotowanie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Kiedy narośnie przekładamy je to nasmarowanej masłem keksówki i odstawiamy na ok. 30 minut do podrośnięcia, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 40-50 minut (trzeba to sprawdzać, gdyż każdy piekarnik jest inny - ja zazwyczaj piekę w prodiżu do czasu aż chleb uzyska ciemnobrązową skórkę)
    Pieczemy do czasu aż chleb mocno zbrązowieje a wykałaczka po wsadzeniu jej w bochenek będzie sucha, bez śladów przyklejonego do niej ciasta.
    Chleb kroimy kiedy ostygnie inaczej zrobi się z niego zakalec!!!

    UWAGI!
    Jeśli orzechy są bardzo twarde wcześniej zalejcie je wrzątkiem, odstawcie na noc a następnie odcedźcie na sitku. Dzięki temu zabiegowi zmiękną co ułatwi krojenie

    OdpowiedzUsuń

  24. Kotlety jajeczne z marchewką i czipsami z pietruszki

    2 duże marchewki
    1 średnia cebula
    4 jajka
    2 ząbki czosnku.
    1/3 szklanki otrębów pszennych Sante
    sól
    pieprz ziołowy

    Czipsy:
    3 małe pietruszki + 1 łyżka oleju

    1. Marchewki myjemy i w całości gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym samym czasie gotujemy 3 jajka na twardo (1 zostawiamy surowe).
    2. Ugotowaną marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem lub przeciskamy przez praskę. To samo robimy z jajkami.
    3. Masę mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko, dodajemy otręby. Mieszamy.
    4. Pietruszkę obieramy, kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    5. Formujemy kotleciki (u mnie z pomocą obręczy), układamy na blaszce obok pietruszki i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.

    Zdjęcie wysłane na e-mail:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Gołąbki z kaszą jaglaną

    1 główka młodej kapusty
    100g kaszy jaglanej od Sante
    250g mięsa mielonego drobiowego
    3 średniej wielkości marchewki
    1 pietruszka
    1 litr bulionu warzywnego
    sól, pieprz

    1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Do kaszy i marchewki dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
    2. Z kapusty wydrążamy głąb. W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Do garnka przekładamy kapustę tak by woda w całości ją zakryła. Chwilę gotujemy, po czym z gotującej się ciągle kapusty ściągamy po kolei liście, przekładamy je na talerz. Całość potrwa około 10 minut.
    3. Na każdy z liści wykładamy po czubatej łyżce farszu, zwijamy. Postępujemy tak do wyczerpania farszu.
    4. Gołąbki przekładamy do garnka. Jeśli zostaną nam liście kapusty, układamy je na dno. Zalewamy bulionem, przykrywamy talerzem (dzięki temu gołąbki nie będą wypływać na wierzch i zachowają kształt) gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.
    5. Podajemy z ulubionym sosem.

    Tutaj też zdjęcie poszło na e-mail:)

    Pozrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Otrębowe bułeczki

    Proste, mięciutkie i puszyste bułeczki otrębowe. Najlepsze tuż po przestygnięciu :) Polecam!

    Składniki

    Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    50 g otrębów owsianych Sante
    2 łyżki oleju rzepakowego
    15 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    190 g ciepłej wody

    Dodatkowo:
    2 łyżki otrąb owsianych Sante do obsypania bułeczek
    1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania

    Sposób przygotowania:
    1. Drożdże rozpuścić w ¼ szkl. wody. Dodać szczyptę mąki oraz cukru, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    2. Następnie ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 8 równych części. Z każdej zrobić wałek, następnie luźny węzeł, jeden z końców zwinąć od góry do dołu, a drugi od dołu do góry. Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem oraz posypać otrębami. Piec w 200st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Czekoladowe ciasto otrębowe

    Niezbyt słodkie, lekkie ciasto. Dobrze smakuję z różnymi dżemami, konfiturami lub z kubkiem gorącej kawy. Polecam!

    Składniki:

    Ciasto:
    2 szkl. otrębów owsianych Sante
    4 jajka w temperaturze pokojowej
    4-5 łyżek cukru
    1 łyżka miodu
    2 kopiaste łyżki kakao
    1/2 szkl. mleka w temperaturze pokojowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki pestek słonecznika Sante
    garść posiekanych orzechów włoskich Sante

    Polewa:
    ¾ tabliczki gorzkiej czekolady
    1-2 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    łyżka otrębów owsianych do dekoracji

    Sposób przygotowania:
    1. Ciasto: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Ciurkiem wlewać mleko i nadal miksować. Następnie wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać do piany (mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać!) Gotowe ciasto przelać do keksówki o wymiarach 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę w formie. Następnie delikatnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
    2. Polewa: Mleko zagotować, wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzone ciasto polać polewą i udekorować otrębami owsianymi. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam

    zdjecie przepisu przeslalam juz mailem, thefoodtimeblog@gmail.com

    przepis na HIPERZDROWE BATONIKI ZBOZOWO-ORZECHOWE

    przepis autorski, pochodzi z mojej strony http://thefoodtime.com

    „BAZA”
    PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE SANTE (ok 1,5 szklanki)
    OTRĘBY OWSIANE/PSZENNE/ŻYTNIE SANTE
    (1/2 szklanki)
    WIÓRKI KOKOSOWE (1/2 szklanki)
    ORZECHY LASKOWE / ZIEMNE /
    MIGDAŁY / NERKOWCE SANTE (2/3 szklanki)
    PESTKI DYNI SANTE (1/3 szklanki)
    PESTKI SŁONECZNIKA (1/3 szklanki)
    SUSZONA ŻURAWINA / FIGI / DAKTYLE (posiekane lub zmielone)
    (2/3 szklanki)
    ZARODKI PSZENNE SANTE (opcjonalnie – 1/2 szklanki)
    „SPOIWO”
    PŁATKI RYŻOWE BŁYSKAWICZNE (2/3 szklanki)
    SIEMIĘ LNIANE niemielone (1/3 szklanki)
    MASŁO (ok 50g)
    MIÓD (4-5 łyżek) lub CUKIER TRZCINOWY (5-6 łyżek)
    1 LASKA WANILII
    MASŁO ORZECHOWESANTE (opcjonalnie )(łyżka)
    BŁONNIK JABŁKOWY W PROSZKU (opcjonalnie – 3-4 łyżki)
    DO DEKORACJI:
    GORZKA CZEKOLADA (rozpuszczona)
    WIÓRKI KOKOSOWE
    NASIONA GOJI
    SUSZONE BANANY
    PŁATKI MIGDAŁOWE
    itp
    +FOLIA ALUMINIOWA
    W misce łączymy płatki, otręby, zarodki, orzechy, pestki i suszone owoce. Przekładamy na wyłożoną folią aluminiową blaszkę do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180* piekarniku ok 10 minut. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i ponownie zapiekamy ok 10-15 minut (co kilka minut mieszamy łyżką by składniki równomiernie się zrumieniły.
    W międzyczasie, w garnku rozpuszczamy masło, cukier, dodajemy laskę wanilii, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Płatki ryżowe, błonnik i siemię zalewamy ok 250ml wody, gdy napęcznieją ewentualny nadmiar wody odlewamy.
    Do dużej miski wsypujemy podpieczoną wcześniej bazę batonów, dodajemy pozostałe składniki całość mieszamy i spowrotem wykładamy na blaszkę, dociskając dobrze łyżką. Zapiekamy ok 30 minut w temp 150*. Upieczony blok dobrze studzimy, po ok 2h wyjmujemy z blaszki, kroimy na ok 3cm paski.
    Dekoracja:
    *batony będą bardziej odporne na łamanie, jeśli spód pokryjecie cienką wartwą stopionej gorzkiej czekolady, ułożycie na woskowanym papierze do pieczenia i schodzicie dobrze w zamrażarce (nawet jeśli nie używacie czekolady, warto batony dobrze schłodzić ;)
    *czekolady warto też użyć by „przykleić do batonów el dekoracyjne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często robię takie domowe batoniki :).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  29. Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem

    Składniki:

    1/3 szklanki kaszy kuskus
    1 pomarańcza
    1/3 świeżego i dojrzałego granata
    1 banan
    garść suszonej żurawiny

    Przygotowanie:


    Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
    Obranego banana kroimy na półplasterki, a z pomarańczy wycinamy filety.
    Gdy kasza kuskus nie będzie już ciepła, na wierzchu układamy pokrojone owoce i posypujemy suszoną żurawiną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię kuskus, ale na słodko jeszcze nie jadłam. Fajny pomysł :).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  30. A ja proponuję bułeczki twarogowo-owsiane:

    250 g białego sera twarogowego
    1 jajko
    1 szklanka mieszanki z płatków owsianych, otrębów pszennych, żytnich, zarodków pszennych Sante
    1 łyżeczka siemienia lnianego Sante
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka wody

    Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki, ułożyć na papierze i piec ok 15-20 min w temp. 200 st.

    Bułeczki są idealne jako podstawa do przygotowania zdrowego śniadania, które może być podane w wersji wytrawnej z wędliną, serem i warzywami lub na słodko z dżemem lub miodem.

    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne bułeczki :).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  31. Śniadaniowe bułki twarogowe

    Składniki (8 bułeczek)
    SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ !
    200g mąki pszennej pełnoziarnistej
    300g mąki pszennej typ 650
    15g świeżych drożdży
    150g mielonego twarogu półtłustego
    3 łyżki siemienia lnianego Sante
    1 łyżeczka soli himalajskiej Sante
    250-300 ml letniego mleka lub napoju sojowego wymieszanego z wodą (1/2 szklanki wody reszta to mleko)

    dodatkowo:
    siemię lniane Sante
    sezam Sante
    pestki słonecznika Sante

    Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka robimy rozczyn, który pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy, twaróg, sól, wyrośnięty rozczyn, mleko z wodą oraz ew. cukier i mieszamy. Kiedy składniki połączą się w całość zaczynamy wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto przez ok 10 minut (ciasto będzie trochę klejące, jednak starajcie się nie dosypywać za dużo mąki bo bułeczki będą twarde i suche).

    Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładamy je na oprószony mąką blat stolnicy, dzielimy na około 8 części z których formujemy bułeczki, układamy w ostępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok. 30 minut do podrośnięcia.

    Kiedy bułeczki się napuszą smarujemy każdą wodą, obficie posypujemy ziarenkami wklepując je w ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na na ok. 20-30 minut (ja piekłam w prodiżu ). Pieczemy na złoto-brązowy kolor

    OdpowiedzUsuń
  32. Orzechowe ciasto do odrywania z masłem orzechowym

    Składniki (keksówka 12cmx21cm)
    300g mąki (dałam 200g mąki pszennej pełnoziarnistej i 100g mąki pszennej tym 650)
    15g świeżych drożdży
    1 jajko (ja pominęłam)
    1-2 czubate łyżki ksylitolu Sante
    szczypta soli himalajskiej Sante
    trochę więcej niż 1/2 szklanki lekko napoju sojowego lub mleka
    15-20g stopionego masła

    dodatkowo:
    ok. 150g masła orzechowego w temp. pokojowej Sante

    Drożdże rozpuszczamy z ksylitolem (cukrem) w kilku łyżkach mleka, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy do miski następnie dodajemy roztrzepane jajko, solimy, wlewamy rozczyn oraz letnie mleko i mieszamy.
    Kiedy składniki połączą się w całość dodajemy stopione oraz przestudzone masło i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto do czasu aż przestanie kleić się do rąk i miski ( w razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka).
    Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat podsypany mąką, wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem orzechowym oraz ew. konfiturą i kroimy na ok. 7 pasków.

    Pasy ciasta delikatnie układamy jedne na drugim, po czym dzielimy w pionie na równe kawałki (wyszło mi 6 kawałków)

    Każdą z powstałych części układamy pionowo w formie keksowej dokładnie nasmarowanej masłem o dł. 21 cm i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Pieczemy do czasu kiedy wbity patyczek nie będzie pokryty surowym ciastem a drożdżówka z wierzchu się przypiecze (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową).

    OdpowiedzUsuń
  33. Mocno orzechowe ciasteczka owsiane

    Składniki (ok 11 ciasteczek)
    1 szklanka płatków owsianych Sante
    2 garście pestek słonecznika Sante
    1 garść wiórek kokosa
    2 kopiaste łyżki masła orzechowego z kawałeczkami orzechów Sante (zużyłam ok. 1/3 słoiczka)
    1-2 łyżki płynnego miodu (polecam spróbować i ew. dosłodzić)
    3 kopiaste łyżki mąki żytniej razowej Sante
    1 jajko
    trochę wody lub napoju orzechowego Alpro (by z ciasta dało się lepić)

    Masło orzechowe przekładamy do rondelka, dodajemy miód i podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż się rozpuści. Do większej miski wsypujemy płatki owsiane, pestki słonecznika, kokos oraz mąkę, mieszamy po czym dodajemy masło z miodem, wbijamy jajko i wyrabiamy lepiące ciasto. Następnie formujemy z niego okrągłe ciasteczka (ciasto jest lepiące, dlatego polecam podsypywać dłonie mąką), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C na ok 15 minut.

    OdpowiedzUsuń
  34. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  35. Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami

    Składniki (ok. 6 większych sztuk)
    główka kapusty
    250g kaszy jaglanej Sante
    600g pieczarek
    1 duża cebula
    sól
    pieprz czarny i ziołowy

     Z kapusty usuwamy uszkodzone liście, myjemy i nacinamy głąb. W garnku zagotowujemy wodę, następnie wkładamy do niej kapustę, przykrywamy nakrywką i zostawiamy na ok. 5-10 minut. Po tym czasie liście powinny zacząć ostawiać i zmięknąć.

     Kaszę jaglaną przepłukujemy najpierw zimną a następnie gorącą wodą i gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W między czasie pieczarki myjemy, kroimy w grubszą kostkę i odparowujemy na suchej patelni. Na drugiej patelni przesmażamy drobno posiekaną cebulę na złoty kolor, po chwili dodajemy odparowane pieczarki i przesmażamy przez chwilę. Pieczarki łączymy z kaszą i doprawiamy do smaku.

    Z liści kapusty skrawamy wystające, grube "nerwy". Następnie na każdy liść, w miejscu w którym wyrastał z główki układamy sporą łyżkę farszu. Boki liścia zawijamy do środka i rolujemy całość.
    Dno żaroodpornego naczynia wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (aby zabezpieczyć przed przypaleniem od spodu), na nich ciasno układamy gołąbki zawinięciem do spodu , ponownie nakrywamy liśćmi i podlewamy odrobiną osolonej wody. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-60 minut (gołąbki można też ugotować w garnku - postępujemy tak samo)
    Ja swoje gołąbki podałam z sosem pomidorowym

    OdpowiedzUsuń
  36. Moje doskonałe śniadanie, może nie wymyślne czy ekskluzywne, ale za to szybkie, a dla każdej mamy to priorytet :)
    Do tego lekkie, zdrowe, smaczne, aromatyczne. Dla całej rodziny - od przedszkolaka po mega starszaka :)

    Jaglanka zapiekana pod jabłkową kołderką

    Składniki:
    Kasza jaglana Sante
    jabłka
    cynamon
    kardamon
    prażone płatki migdałów
    miód


    Jak przyrządzić:
    Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wkładamy do miseczki, polewamy łyżeczką miodu. Pokrojone i obrane jabłka mieszamy w osobnym naczyniu z cynamonem, miodem i kardamonem. Wykładamy na kaszę jaglaną. Posypujemy płatkami migdałów i zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku.

    a.filipowska@poczta.onet.pl
    polubione na FB jako Aleksandra Filipowska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śniadanie nie wymyślne, ale zdrowe. I to jest ważne :).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  37. Widzę, że się udało :).
    Dziękuję za udział w konkursie.

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam takie pasty :).
    Dziękuję za udział w konkursie.

    OdpowiedzUsuń
  39. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  40. Witam! I ja postanowiłam wziąć udział w konkursie :)
    Oto pomysł na pyszne wiśniowo-czekoladowo-orzechowe trufle!
    Składniki:
    1 i 0,5 szklanki miękkich,suszonych daktyli
    1 szklanka płatków owsianych wcześniej namoczonych przez całą noc
    1 szklanka bran flakes Sante
    1 szklanka czekoladowego ryżu preparowanego Sante
    1 łyżka masła orzechowego Sante
    1 łyżeczka cynamonu
    1 garść suszonych wiśni

    Do robota kuchennego włożyć bran flakes z cynamonem i całość zmiksować na drobny pył. Następnie dodać płatki owsiane, daktyle, masło orzechowe i wiśnie, dalej miksować do momentu, aż powstanie gęsta, lepka masa. Lekko wilgotnymi dłońmi ulepić kuleczki i obtaczać je w ryżu preparowanym. Gdy trufle będą gotowe, włożyć je do lodówki na min. 30 min, a najlepiej na całą noc.
    Smacznego!

    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jeszcze jeden pomysł, na pastę z brokuła, siemienia lnianego i masła orzechowego:

      Składniki:
      1 ugotowany brokuł
      4 łyżki masła orzechowego Sante
      1 łyżka oleju z orzechów włoskich
      pieprz i sól himalajska Sante do smaku
      3 łyżki siemienia lnianego Sante

      Do blendera przekładamy mocno rozgotowanego brokuła, solimy go i pieprzymy - blendujemy. Gdy brokuł będzie przypominał już ''papkę'' to dodajemy do niego oleju wraz z masłem orzechowym - blendujemy. Gdy całość będzie gotowa dodajemy siemienia lnianego i łyżką mieszamy do połączenia składników.
      Pastę przekładamy do szczelnego pudełka i przetrzymujemy max. 5-6 dni.
      Smacznego!

      Usuń
  41. BATONIKI OWSIANE

    Składniki:
    - 2 szklanki płatków owsianych górskich Sante
    - ¼ szklanki słonecznika łuskanego Sante
    - ok 15 migdałów Sante
    - ok 15 orzechów laskowych Sante
    - ¼ szklanki żurawiny Sante
    - ¼ szklanki rodzynek Sante
    - 4 banany (ja miałam niezbyt duże)
    - 2 jajka
    - trochę miodu (opcjonalnie)

    Przygotowanie:

    Obrać banany ze skórki, rozgnieść je widelcem. Dodać płatki owsiane i jajka. Następnie wrzucić bakalie ( migdały, orzechy, żurawinę, rodzynki) i wszystko razem połączyć. Nałożyć masę na blaszkę formując batoniki i ozdobić bakaliami.
    Wkładamy do nagrzanego pieca (160 stopni) na ok 30-35 min. Wyciągamy batoniki z pieca i dajemy im odpocząc chwillę (ok 5 min)

    Smacznego!

    Batoniki świetnie nadają się jako drugie śniadanie (łatwo je zabrać do szkoły/pracy), czy na przekąskę. Bardzo zdrowe i pożywne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, są pyszne, bardzo je lubię :).

      Usuń
  42. A’LA AMERYKAŃŚKI KLIMAT
    Składniki:
    -2 szklanki mąki kukurydzianej Sante
    -ok 1 szklanki mleka ( ja używam 0,5%)
    -3/4 szklanki wody gazowanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 białka
    - 4 łyżki ksylitolu Sante
    - dodatki: jogurt/serek, owoce

    Przygotowanie:
    Ubijamy białka. Pozostałe składniki wsypujemy do miski i miksujemy i dodajemy ubite białka. Konsystencja ciasta ma być gęstsza niż ciasto naleśnikowe ( taka papka ;D) Smażymy na oliwie z obu stron. Smarujemy serkiem/jogurtem + dodajemy ulubione owoce

    Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  43. CZEKOLADOWE BABECZKI ( FIT! )
    Pyszne! Polecam!

    Składniki:
    - 3 woreczki kaszy jaglanej Sante
    - 7 białek jaj
    - 3/4 łyżeczki kakao
    - mleko kokosowe ( 4 kopiate łychy)
    - 6 łyżek ksylitolu
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - dodatki: żurawina Sante, gorzka czekolada, truskawki,

    Przygotowanie:
    Gotujemy kaszę, spłukujemy ją zimną wodę i odcedzamy. Przekładamy ją do miski, dodajemy białka jaj, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia- blendujemy. Dodajemy do masy kakao i mleko kokosowe i ponownie blendujemy. Powstałą masę nakładamy do 3/4 wyskokści foremki, dekorujemy żurawiną, kawałkami gorzkiej czekolady. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 180stopni) na 20 min. Doglądamy muffinek, można pod koniec na kilka minut włączyć termoobieg. Wyciągamy babeczki, dajemy im chwile odpocząć. Nakładamy na talerz. Świetnie smakują w towarzystwie trudkawek, które nadają świeżości deserowi.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  44. SOCZEWICÓWKA czyli zupa z soczewicy ;p

    Składniki:
    - woreczek czerwonej soczewicy Sante
    - 3 cebule
    - kawałek imbiru (ok 1,5cm)
    -4 łyżki oliwy
    -1 puszka pomidorów z zalewą
    - 4 ząbki czosnku
    - 1 marchewka średniej wielkości
    - 2 ostre papryczki
    - 2 łyżeczki soli
    - 0,5 litra bulionu warzywnego
    - 2 łyżeczki ostrej papryki
    - 2 łyżeczki mieszanki curry
    - natka pietruszki
    - odrobina mleka kokosowego

    Przygotowanie:
    Cebulę obierać, pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Czosnek przecisnąć przez praskę.Tak przygotowane składniki podsmażyć na oliwie z oliwek od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula się zeszkli dodajemy soczewicę, pomidory oraz bulion. Wszystko mieszamy. Gotujemy zupę ok. 20 min. Wkładamy gotową zupę na talerz, dekorujemy kleksem z mleka kokosowego i natką pietruszki.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, właśnie kupiłam soczewicę :)
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  45. Warzywna pizza z patelni

    Ciasto (1 pizza)
    80g mąki pszennej
    10 g drożdży
    szczypta soli
    1/4 szklanki letniej wody

    dodatkowo:
    hummus z suszonymi pomidorami Sante
    ser żółty lub mozzarella
    ulubione dodatki (u mnie fasolka czerwona, kukurydza, pieczarki, brokuł)

    Mąkę przesiewamy do miseczki. Odbieramy z całości łyżkę przesypujemy do kubeczka, dodajemy sól, rozkruszone drożdże oraz wodę i dokładnie mieszamy. Powstały rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut do wyrośnięcia.
    Kiedy drożdże ruszą dodajemy je do pozostałej mąki i zagniatamy jednolite ciasto, które wyrabiamy przez 10-15 minut (ciasto powinno być gładkie i elastyczne), po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 45-60 minut.
    Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, ugniatamy przez chwilę i rozciągamy formując okrąg średnicą zbliżony do dna patelni i jeszcze raz odstawiamy, tym razem na 20-30 minut.
    Kiedy spód pizzy lekko podrośnie smarujemy go hummusem, układamy dodatki i posypujemy serem. Przykrywamy nakrywką i trzymamy na średnim ogniu przez ok 5 minut aż ser się rozpuści a spód przypiecze.

    OdpowiedzUsuń
  46. Jaglane brownies z serem i truskawkami

    Składniki:

    Ciasto:
    1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Sante
    1/4 szklanki oleju
    3 łyżki kakao
    1 łyżka karobu (można pominąć)
    1 łyżka masła orzechowego Sante
    3 łyżki powideł śliwkowych (użyłam domowych)
    2 jajka
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    250 g twarogu
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    Ponadto:
    1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych)


    Ugotowaną kaszę jaglaną ostudzić. Za pomocą blendera zmiksować z powidłami i olejem. Kiedy masa będzie przypominać gładki krem, dodać kakao, karob (opcjonalnie), proszek do pieczenia, masło orzechowe oraz cukier i zmiksować. Na końcu dodać jajka i ponownie wymieszać.

    Twaróg zmielić, zmiksować z cukrem pudrem oraz jajkiem.

    Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Na spód wylać 3/4 masy jaglanej, na to wyłożyć masę serową i przykryć pozostałą masą jaglaną. Na wierzchu poukładać truskawki, lekko je wciskając w ciasto. Piec przez około 50 minut w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu.

    Pozdrawiam,
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  47. Kakaowe ciastka owsiane z masłem orzechowym

    Składniki na ok. 12 ciastek:
    140 g płatków owsianych Sante
    40 g mąki
    20 g kakao
    1/2 łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki ziaren słonecznika Sante
    90 g masła
    2 łyżki masła orzechowego Sante
    100 g cukru

    Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce przez pół godziny, a następnie formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej kulki, spłaszczając dłonią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut. Ostudzić i zdjąć z blachy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię owsiane ciasteczka, wypróbuję.

      Usuń
  48. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  49. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  50. Babeczki marchewkowo - cukiniowe z orzechową kruszonką

    Składniki na kruszonkę:
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
    - 1/2 szklanki cukru
    - 100 g masła

    Składniki na babeczki (16 - 18 sztuk):
    - 40 g płatków owsianych Sante
    - 220 g mąki pszennej
    - 80 g mąki z pełnego przemiału
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki oleju
    - 200 g cukru
    - 120 g cukinii
    - 100 g marchewki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka cynamonu

    Wykonanie kruszonki:
    Mąkę wymieszać z orzechami i cukrem, dodać masło. Składniki wyrobić między palcami tak by powstała kruszonka.

    Wykonanie babeczek:
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do naczynia wsypać obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz cynamon. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać olej, zmiksować. Do masy jajecznej wsypać suche składniki, wymieszać tylko do połączenia się składników. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta, wymieszać.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nałożyć ciasta do 3/4 wysokości papilotki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

    OdpowiedzUsuń
  51. Komosianka z owocami

    Składniki:
    - 1 szklanka quinoa Sante
    - 2 szklanki mleka
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    - 1/4 łyżeczki cynamonu
    - szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
    - szczypta soli

    Do podania:
    - owoce (u mnie były to banany, pomarańcze i winogrona)
    - suszona żurawina
    - grubo posiekane migdały

    Wykonanie:
    Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, odcedzić. Wsypać do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt z wanilii, cynamon, sól i gałkę muszkatołową, gotować 10 - 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mleko się wchłonie.
    Ugotowaną komosę ryżową podawać z owocami, żurawiną i migdałami.

    OdpowiedzUsuń
  52. Placuszki z quinoa i zielonymi warzywami

    Składniki:
    - 1 mały por
    - 1 mała cukinia
    - 1 i 1/2 szklanka drobno posiekanych liści jarmużu
    - 3/4 szklanki komosy ryżowej Sante
    - 1 i 1/2 szklanki wody
    - 1 szklanka startego żółtego sera
    - 3 jajka
    - 4 łyżki mąki kukurydzianej
    - 1 łyżka posiekanej bazylii
    - 3 zmiażdżone ząbki czosnku
    - pieprz, sól

    Sos jogurtowy:
    - 180 g jogurtu naturalnego
    - 2 zmiażdżone ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
    - sól, pieprz

    Wykonanie:
    Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do rondelka, zalać wodą, dodać odrobinę soli, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować około 10 - 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż komosa zmięknie. Komosę odcedzić z nadmiaru wody, przestudzić.
    Por umyć i pokroić na cienkie plasterki (około 1 szklanki). Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 1 i 1/2 szklanki). Por i cukinię oprószyć odrobiną soli i pozostawić na 10 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
    Do komosy ryżowej dodać por, cukinię, jarmuż, bazylię, czosnek i ser żółty. Jajka rozbełtać, wlać do komosy ryżowej i warzyw, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszać.
    Z gotowej masy uformować niewielkie kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć.
    Placuszki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC na 18 - 20 minut. W połowie pieczenia placuszki delikatnie przewrócić na drugą stronę. Gotowe placuszki powinny mieć ładny złoty kolor.
    Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
    Ciepłe placuszki podawać z sosem jogurtowym.
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  53. Sałatka z batatami, komosą ryżową i karmelizowanymi migdałami

    Składniki:
    - 3/4 szklanki komosy ryżowej Sante
    - 1 i 1/2 szklanki wody
    - 2 średnie bataty (około 450 g)
    - 1 awokado
    - 10 pomidorków cherry
    - 20 oliwek
    - 80 g różnych sałat
    - 1 łyżka oleju
    - pieprz, sól
    - sok z cytryny
    - karmelizowane migdały*

    *Składniki na karmelizowane migdały:
    - 1/2 szklanki migdałów
    - 1/4 szklanki cukru trzcinowego
    - 1 łyżka miodu
    - 1 łyżka wody

    Składniki na sos:
    - 4 i 1/2 łyżki soku z cytryny
    - 3 łyżki octu balsamicznego
    - 1 i 1/2 łyżki miodu
    - 6 łyżek oleju rydzowego
    - 1 i 1/2 łyżki musztardy
    - 1/2 szklanki kolendry

    Wykonanie:
    Komosę ryżową opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka, zalać wodą , doprawić odrobiną soli, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować około 10 - 15 minut, odcedzić z nadmiaru wody.
    Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, dodać miód i łyżkę wody. Gdy cukier się rozpuści, a syrop lekko zgęstnieje wsypać migdały, wymieszać. Gotowe migdały rozłożyć na papierze do pieczenia i pozostawić do wystygnięcia. Grubo posiekać.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC. Bataty obrać, pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w oleju i posypać solą i pieprzem. Bataty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut.
    Awokado pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Pomidorki pokroić w ćwiartki, a oliwki na połówki.
    Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, polać sosem, wymieszać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj kupiłam bataty... przeznaczenie ? ;).
      Bardzo dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  54. WEGAŃSKA I BEZGLUTENOWA SZARLOTKA Z KASZY JAGLANEJ
    ~270g (1 1/2 szklanki) kaszy jaglanej Sante
    ~5 łyżek ksylitolu (do kaszy)
    ~2 szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowego)
    ~szklanka wody
    ~700-1000g jabłek + 2 łyżki ksylitolu
    ~cynamon - do smaku
    ~2 łyżki soku z cytryny

    Wodę i mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kaszę wsypujemy na sito i płuczemy, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i gotujemy ok. 20-25 minut aż kasza wchłonie cały płyn. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je tarce o grubych oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i ksylitolem. Gdy kasza się ugotuje dodajemy do niej ksylitol. Przygotowujemy tortownicę - wykładamy ją papierem do pieczenia. Na spód wykładamy połowę kaszę dociskając ręką lub łyżką, kaszą wykładamy też boki. Na warstwę kaszy wykładamy jabłka i przykrywamy resztą kaszy, dociskamy ją łyżką lub ręką, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy 60 minut. W połowie pieczenia można przykryć wierzch folią aluminiową aby nie zrobił się suchy. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Przechowujemy szarlotkę w lodówce. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  55. BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z BRZOSKWINIAMI
    ~100g (1/2 szklanki) kaszy jaglanej Sante
    ~szklanka wody/mleka do gotowania kaszy
    ~szczypta soli
    ~3 jajka
    ~50ml (5-6 łyżek) oleju rzepakowego
    ~1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w oryginale śmietana kremówka)
    ~1/2 szklanki fruktozy (lub szklanka cukru/ksylitolu)
    ~1/2 szklanki kakao
    ~łyżeczka proszku do pieczenia
    ~200-250g brzoskwiń

    Zagotować wodę, dodać sól i kaszę, gotować do momentu aż kasza nie wchłonie całej wody (ok. 15-20 minut). Ostudzić. Zmiksować blenderem/mikserem na gładką masę (żeby było łatwiej można dodać jogurt, wymieszać z kaszą i dopiero wtedy zmiksować). Dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz brzoskwiń) i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście skórkami do dołu. Piec w temp. 180*C przez 50-60 minut (jeśli wierzch będzie się zbytnio przypiekał można przykryć go folią aluminiową). Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut. Papier do pieczenia zdjąć dopiero po ostudzeniu. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  56. WEGAŃSKI PASZTET Z SOCZEWICY Z MARCHEWKĄ I ZIARNAMI SŁONECZNIKA
    przepis autorski // keksówka o dł. 20-25cm
    ~200g żółtej (lub czerwonej) soczewicy Sante
    ~200g marchewki
    ~300ml wody
    ~duży ząbek czosnku
    ~2 płaskie łyżki mąki ryżowej (30g)
    ~łyżka mielonego siemienia lnianego (10g)
    ~40g ziaren słonecznika
    ~przyprawy: pieprz czarny/ziołowy/cytrynowy, majeranek, kminek, kumin, kurkuma, papryka słodka/ostra, sól do smaku

    Soczewicę moczymy w wodzie ok. 30-45 minut, następnie gotujemy w 300ml wody razem z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. Do ugotowanych warzyw wyciskamy czosnek i blendujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ziarna, mąkę, mielony len oraz przyprawy do smaku i mieszamy wszystko. Przekładamy masę do keksówki i pieczemy ok. 50-60 minut w 180*C. Studzimy w formie. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  57. KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE
    ~500ml maślanki naturalnej
    ~250g mąki kukurydzianej Sante
    ~4 łyżki ziaren słonecznika
    ~2 jajka
    ~łyżka soku z cytryny (ważny składnik, nie pomijajcie!)
    ~łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia (na sodzie jest odrobinie pulchniejszy)
    ~płaska łyżka soli (lub do smaku)

    W dużej misce wymieszaj mąkę, ziarna słonecznika, sól i sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w formie do przestygnięcia na ok. 20 minut, następnie wyciągnij go z formy i pozostaw na kratce do całkowitego ostudzenia. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  58. HUMMUS
    ~250g ugotowanej ciecierzycy Sante
    ~3 łyżki oliwy z oliwek
    ~1/2 - 1 (mały) ząbek czosnku
    ~3 - 4 łyżki soku z cytryny
    ~60-70g tahini
    ~50-70ml wody (zimnej, przegotowanej)
    ~sól do smaku
    ~pieprz do smaku

    Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny, wody, soli i pieprzu zmiksować, powoli dodając wodę. Doprawić do smaku pominiętymi wcześniej składnikami. Przełożyć do słoika/innego naczynia. Przechowywać w lodówce,
    max. 1 - 1 1/2 tygodnia. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  59. 3-SKŁADNIKOWE BATONY ORZECHOWE
    ~100-120g preparowanych ("dmuchanych/ekspandowanych") ziaren, np. kaszy jaglanej, amarantusa, gryki itp. - u mnie mieszanka tych trzech
    ~1/2 szklanki miodu (w wersji wegańskiej miód sztuczny lub syrop z agawy/klonowy)
    ~1/2 szklanki masła orzechowego Sante

    W rondelku rozpuszczamy miód i masło orzechowe, gdy masa będzie już rzadka mieszamy ją z preparowanymi ziarnami i mieszamy. Formę (u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę mocno dociskając. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 5h. Kroimy na 10 równych kawałków. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  60. MAŚLANO-ORZECHOWE MUFFINY BEZ MĄKI
    ~100g masła orzechowego Sante
    ~średni dojrzały banan, ok. 120g
    ~50g cukru
    ~50ml mleka (u mnie sojowe)
    ~jajko
    ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    ~1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ~spora szczypta soli
    ~można dodać również posiekaną czekoladę/orzechy/suszone owoce

    Masło, banana (pokrojonego w plasterki), mleko i jajko miksujemy razem. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, czekoladę/orzechy/suszone owoce (opcjonalnie) i mieszamy z masą. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 160-180*C. Silikonowe (takie będą najlepsze, ale w ostateczności można użyć papilotek) foremki na muffiny wypełniamy ciastem - ok. 2-3 łyżeczki do każdej foremki. Wkładamy wypełnione formy do piekarnika i pieczemy muffiny ok. 30-35 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  61. DOMOWE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM
    ~100g czekolady
    ~60g masła orzechowego Sante

    Połowę czekolady rozpuścić. Przygotować silikonowe foremki na muffiny. Do każdej foremki nakładać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, po czym rozsmarować ją dokładnie (np. zwykłym pędzelkiem :)) po dnie i ok. 1/6 wysokości foremki. Wstawić foremki na ok. 15 minut do lodówki, aby czekolada zastygła.
    Do foremki z czekoladą nałożyć ok. łyżeczkę masła orzechowego i rozprowadzić ją po dnie. Foremki wypełnione już masłem orzechowym wstawić na ok. 20 minut do zamrażarki.
    Rozpuścić drugą część czekolady.
    Foremki wyjąć z zamrażarki, na każdą nakładać znów ok. 1/2 łyżeczki czekolady i pędzelkiem rozsmarować po wierzchu. Wstawić foremki do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe, smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  62. GOŁĄBKI W SOSIE KURKOWO-KOPERKOWYM


    Składniki:

    Gołąbki:

    400g mięsa mielonego z kurczaka
    100g kaszy jęczmiennej
    150g kurek (mrożonych)
    kapusta biała – liście
    1 cebula
    1 jajko
    olej
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    2 szklanki bulionu drobiowego

    Sos:

    200g kurek (mrożonych)
    1 cebula
    200ml śmietany 30%
    2 łyżki masła
    3 łyżki posiekanego koperku
    1/2 szklanki bulionu drobiowego
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    gałka muszkatołowa

    Wykonanie:

    1. Kaszę ugotować al dente.
    2. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, osolić
    i gotować do momentu aż liście będą miękkie. Wystudzić i oddzielić liście
    od siebie.
    3. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju.
    4. Farsz: mięso mielone, kaszę, drobno pokrojone kurki i cebulę wymieszać
    ze sobą, dodać jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    5. Na środku każdego liścia kapusty układać farsz a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Dno garnka wyłoyć pozostałymi liśćmi kapusty
    a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać bulionem drobiowym i dusić pod przykryciem około 25 minut na wolnym ogniu.
    6. Sos: na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone kurki, dodać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę, koper, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Całość wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji sosu.
    Gołąbki podawać z sosem kurkowo-koperkowym i młodymi ziemniakami.
    Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  63. "NALEŚNIKI Z SAMEJ GRYKI"
    ~1/3 szklanki (ok. 60g) kaszy gryczanej białej Sante
    ~woda do namoczenia kaszy
    ~1/2 - 3/4 szklanki wody (może być lekko gazowana)
    ~szczypta soli

    Kaszę płuczemy a następnie zalewamy zimną, przegotowana wodą - ok. 1 - 1 1/2 szklanki. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 8-12h. Po upływie tego czasu odcedzamy kaszę na sicie i przepłukujemy. Wsypujemy ją do miksera/blendera, dolewamy wodę (1/2 - 3/4 szklanki), dodajemy sól i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na ok. 10-15 minut, następnie na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  64. "SUROWA GRYCZANKA" TRUSKAWKOWA
    ~75g kaszy gryczanej białej Sante
    ~szklanka wody
    ~1/4 - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
    ~2 spore garście truskawek + kilka do podania
    ~1 1/2 łyżki płatków migdałów - do podania

    Kaszę zalać wodą i zostawić na noc pod przykryciem. Rano odcedzić i zblendować wraz z mlekiem oraz truskawkami (wcześniej można je pokroić, będzie łatwiej). Można posłodzić do smaku. Podawać z pokrojonymi truskawkami i płatkami migdałów lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  65. KAKAOWE TRUFLE JAGLANE
    ~65g kaszy jaglanej
    ~1 1/2 szkl. wody (lub mleka)
    ~20g kakao
    ~3 łyżki cukru
    ~dodatki do obtoczenia - kakao, wiórki kokosowe, orzechy itp

    Wodę zagotować w garnuszku, wsypać kaszę (wcześniej opłukaną na sicie zimną wodą) i gotować do do momentu aż nie wchłonie całej wody. Dodać kakao, posłodzić i wymieszać. Pozostawić do ostudzenia. Z masy jaglanej nabierać łyżką porcje kaszy i lekko wilgotnymi dłońmi formować kuleczki. Następnie obtoczyć je we wcześniej przygotowanych dodatkach i wstawić na noc do lodówki (jeszcze trochę stwardnieją). Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  66. roladki z combru króliczego z morelami, chrupki z cieciorki podawane z lekkim sosem czosnkowo-roszponkowym

    składniki na 2 osoby:

    Królik:

    1 wytrybowany comber z 1 królika (2 wałeczki bez kości)
    50 g suszonych moreli Sante
    1 łyżka oliwy
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki tymianku
    0,5 łyżeczki soli himalajskiej Sante
    szczypta czarnego pieprzu

    Comber pozbawiamy błonek. Delikatnie nacinamy wzdłuż tak, żeby uzyskać jak największe płaty mięsa. Z wierzchu posypujemy papryką i solą . Układamy na całej powierzchni płatów suszone morele pocięte na cienkie plasterki. mięso delikatnie zwijamy w rolkę i zabezpieczamy wykałaczkami. Z wierzchu posypujemy tymiankiem i pieprzem. Wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, podlewamy obrobiną wody i smarujemy łyżką oliwy, naczynie przykrywamy folią aluminiową.

    Cieciorka (najlepiej ugotować dzień wcześniej)
    100 g cieciorki Sante
    1 łyżka oliwy
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki tymianku
    0,5 łyżeczki soli himalajskiej Sante

    Cieciorke płuczemy, zalewamy zimna wodą i odstawiamy na ok. 8 godzin. Odlewamy wodę, zalewamy nową i gotujemy ok 60 minut od momentu zagotowania wody. Dokładnie odcedzamy. Mieszamy pozostałymi składnikami.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Cieciorkę rozsypujemy po blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc miejsce na naczynie z królikiem. Oba składniki pieczemy przez ok. 30 minut.

    Sos:
    kubek gęstego jogurtu
    1 ząbek czosnku
    5 ziaren zielonego pieprzu
    1 szklanka roszponki

    Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

    Cieciorkę i sos umieszczamy w miseczkach. Roladki pozbawiamy wykałaczek i kroimy w talarki. Układamy na cieciorce.
    Podajemy. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  67. Bardzo, bardzo wszystkim dziękuję za tak liczny udział w konkursie.
    Przede mną nie lada wyzwanie - wyłonienie dwóch przepisów...
    Wyniki już jutro :).
    Serdecznie wszystkich pozdrawiam i udaję się na naradę ;-).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz