Makaron z pesto i mozzarellą
Dziś zapraszam na szybkie do przyrządzenia danie obiadowe. Danie obiadowe przygotowane z moich dwóch ukochanych składników, czyli makaronu i pesto. Tym razem do makaronu wykorzystałam pesto ze szczypioru czosnkowego, ale oczywiście możecie dodać swoje ulubione pesto. Pamiętajcie, aby zostawić nieco wody (2-3 łyżki), w której gotował się makaron. Gdy ja dodamy do ugotowanego już makaronu pesto o wiele łatwiej się nam w nim rozprowadzi.
Na blogu znajdziecie również przepisy na bazyliowe pesto,pesto z rukoli z bazylią,pesto z natki pietruszki i orzeszków, szpinakowe pesto.
Makaron z pesto i mozzarellą
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje na 3-4 osoby
Składniki:
- 4-5 łyżek pesto ze szczypioru czosnkowego
- 1 opakowanie małych kulek mozzarelli
- 1 opakowanie makaronu (u mnie kolanka karbowane chifferi rigati)
- oliwa z oliwek EV
- listki świeżego oregano
- świeżo starty ser pecorino
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. U mnie makaron zawsze jest gotowany al dente, czyli na pół twardo. taki nam smakuje najbardziej, a poza tym tak przygotowany makaron jest mniej kaloryczny.
Ugotowany makaron odcedzamy zostawiając odrobinę wody, przekładamy go do miski, dodajemy pesto, pokrojone na ćwiartki kulki mozzarelli i świeże listki oregano. Wszystko dokładnie mieszamy, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem i od razu podajemy.
Jak dla mnie obiad idealny, bo jestem zdecydowaną makaroniarą :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :). Uwielbiam makarony !
Usuń