Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami
Dzisiaj kolejna ekspresowa i pyszna odsłona dania ze szparagami, czyli tym razem zapraszam na omlet ze szparagami i pieczarkami. Zrobimy go dosłownie w parę chwil, ponieważ zielone szparagi są gotowe do jedzenia po kilku minutach. Dla urozmaicenia do szparagów dodałam pieczarki.
Na blogu, pod hasłem "szparagi" znajdziecie kilkanaście innych przepisów na to pyszne i zdrowe warzywko.
Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na 2 porcje
Składniki:
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 6-7 pieczarek
- 4 jajka
- sól morska
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Wykonanie:
Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki.
Na
patelni podgrzewamy olej, kładziemy szparagi, i przekrojone na ćwiartki pieczarki. Warzywa chwilę smażymy, a następnie
patelnię przykrywamy i smażymy je na małym ogniu przez 5 minut.
W szklance rozmącamy jajka z dodatkiem soli, pieprzu i gałki. Następnie wylewamy jajka na warzywa, ponownie przykrywamy patelnię i smażymy, aż jajka się zetną.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
świetny omlet!
OdpowiedzUsuńOstatnio wzięło mnie na... jaja ;)
Usuń