Pesto ze szczypioru czosnkowego
Uwielbiam pesto, na moim blogu znajdziecie kilka różnych przepisów (bazyliowe pesto,pesto z rukoli z bazylią,pesto z natki pietruszki i orzeszków, szpinakowe pesto . Dziś do kolekcji dołączy pesto ze szczypioru czosnkowego z dodatkiem orzeszków ziemnych. To pesto ze zdecydowanym smakiem, ponieważ szczypior czosnkowy jest bardzo wyraziste zioło. Idealne do makaronu, po pieczywa czy też do grillowanych warzyw czy mięs.
Pesto ze szczypioru czosnkowego
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 1 pęczek szczypioru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oleju kujawskiego cytryna bazylia
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 3 łyżki startego sera pecorino
Wykonanie:
Szczypior płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 3-4 kawałki, również wrzucamy do blendera. Dolewamy olej, wrzucamy orzeszki i sól. Wszystko blendujemy (ja osobiście nie blenduję pesto na zbyt gładką masę) i na koniec dodajemy starty ser, mieszamy i ewentualnie dosmaczamy solą.
Komentarze
Prześlij komentarz