Pizza z zielonymi szparagami
Sezon na szparagi cały czas trwa, więc wykorzystuję
to smaczne i zdrowe warzywo, jak tylko się da :-). Dziś zapraszam na
pizzę z zielonymi szparagami. A na blogu znajdziecie również inną wersję
na pizzę ze szparagami,i, czyli zieloną pizzę.
Pizza z zielonymi szparagami
Czas przygotowania: 180 minut
Proporcje na 2 placki
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 80 ml mleka
- 80 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek EV
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Wierzch pizzy:
- kilka zielonych szparagów
- 1 opakowanie małych kulek mozzarelli
- 2 łyżeczki oregano
- sól morska
- świeże oregano
- oliwa z oliwek EV
Wszystkie
składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności:
najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone
drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić
tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta
należny rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Po
czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do
wyrośnięcia na 60 minut.
Gdy
ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2
części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później
na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na nim polówki mozzarelli i zielone surowe szparagi. Szparagi delikatnie malujemy oliwą. Wszystko posypujemy solą i oregano.
Pizzę przykrywamy
je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i pieczemy 10-12 minut.
Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki oregano.
Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki oregano.
Niesamowicie majowa ta pizza ;)
OdpowiedzUsuńZgadza się :-).
Usuń