Pizza z zielonymi szparagami


Sezon na szparagi cały czas trwa, więc wykorzystuję to smaczne i zdrowe warzywo, jak tylko się da :-). Dziś zapraszam na pizzę z zielonymi szparagami. A na blogu znajdziecie również inną wersję na pizzę ze szparagami,i, czyli zieloną pizzę.
 


 Pizza z zielonymi szparagami

Czas przygotowania: 180 minut
Proporcje na 2 placki

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 ml mleka
  • 80 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek EV
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
Wierzch pizzy:
  • kilka zielonych szparagów
  • 1 opakowanie małych kulek mozzarelli
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól morska
  • świeże oregano
  • oliwa z oliwek EV   



Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut.
Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na nim polówki mozzarelli i zielone surowe szparagi. Szparagi delikatnie malujemy oliwą. Wszystko posypujemy solą i oregano.
Pizzę przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i  pieczemy 10-12 minut.
Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki oregano.

                           

Komentarze

Prześlij komentarz