Sałatka ze szparagami i mozzarellą
Sezon szparagowy w pełni, dziś więc kolejny pomysł na ich wykorzystanie w daniu. Będzie to sałatka ze szparagami i mozzarellą. Sałatkę możemy podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od tego jak wolicie.
Sałatka ze szparagami i mozzarellą
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 opakowanie mozzarelli w kulkach
- 1 ząbek czosnku
- listki rukoli
- listki szpinaku sałatkowego
- płatki chili
- olej kujawskiego cytryna bazylia
- sól morska
Wykonanie:
Szparagi płuczemy, osuszamy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy olej, wkładamy szparagi i smażymy przez 10 minut. Pod koniec dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i chwilę przesmażamy razem. Solimy i oprószamy płatkami chili.
Na talerzy układamy listki rukoli i szpinaku, na nich kładziemy szparagi i kulki mozzarelli. Wszystko solimy i skrapiamy olejem.
świetnie podane szparagi :)
OdpowiedzUsuńZielone - moje ulubione :)
Usuń