Smażony kurczak z pak choi
Smażony kurczak z pak choi i sezamem to propozycja na szybki obiad lub lunch. Możemy go podać z makaronem sojowym lub ryżowym, taka wersja najbardziej nam smakuje w domu. Dodatkowo obok kapusty pak choi w daniu pojawiają się inne warzywa: marchewka, cebula i fasolka szparagowa, czyli lekko i zdrowo.
Kurczak z pak choi i sezamem
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
Wykonanie:
Pierś płuczemy w zimniej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, mieszamy i marynujemy przez 30 minut (może być dłużej).
Marchewkę i cebulę obieramy, marchew kroimy w słupki, a cebulę w ósemki. Kapustę pak choi kroimy na 2-3 cm kawałki.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim kurczaka. Gdy będzie złocisty zdejmujemy go z patelni, przekładamy do miski i przykrywamy, żeby nie wystygł.
Na patelni smażymy cebulę i marchewkę przez 2-3 minuty, dodajemy fasolkę szparagową, mięso, kapustę, sezam i pieprz. Wszystko chwilę przesmażamy. Skrapiamy olejem sezamowym i od razu podajemy z makaronem ryżowym lub sojowym.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 spora marchewka
- 1 cebula
- 150 ugotowanej fasolki szparagowej
- 1 kapusta pak choi
- 2 łyżki uprażonego sezamu
- pierz
- sos sojowy do smaku
- olej sezamowy
- olej do smażenia
Pierś płuczemy w zimniej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, mieszamy i marynujemy przez 30 minut (może być dłużej).
Marchewkę i cebulę obieramy, marchew kroimy w słupki, a cebulę w ósemki. Kapustę pak choi kroimy na 2-3 cm kawałki.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim kurczaka. Gdy będzie złocisty zdejmujemy go z patelni, przekładamy do miski i przykrywamy, żeby nie wystygł.
Na patelni smażymy cebulę i marchewkę przez 2-3 minuty, dodajemy fasolkę szparagową, mięso, kapustę, sezam i pieprz. Wszystko chwilę przesmażamy. Skrapiamy olejem sezamowym i od razu podajemy z makaronem ryżowym lub sojowym.
Pychotka :)))
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :).
Usuń