Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych
Dzisiaj zapraszam na wiosenną zupę, będzie do zupa ogórkowa z ogórków małosolnych. Nie jest to taka klasyczna zupa ogórkowa, ponieważ nie jest taka kwaskowata. Ta jest zdecydowanie bardziej delikatna. natomiast jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego.
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych
Proporcje dla 6 osób
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej), ewentualnie wody
- 3 udka z kurczaka
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- 1 mały kawałek selera
- 6 sporych ziemniaków
- 5 dużych ogórków małosolnych
- sól
- pieprz
- posiekany koperek
- 1 łyżeczka masła
- 2-3 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą niż włoszczyznę), dorzucamy do mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem gotujemy prze 2-3 minuty.
Zupę wyłączamy, dodajemy do niej śmietanę, a na talerzu posypujemy koperkiem.
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą niż włoszczyznę), dorzucamy do mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem gotujemy prze 2-3 minuty.
Zupę wyłączamy, dodajemy do niej śmietanę, a na talerzu posypujemy koperkiem.
Uwielbiam taką zupkę, jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńTaka wiosna na talerzu :).
Usuń