Żurek na domowym zakwasie
Żurek na domowym zakwasie to jedna z naszych ulubionych zup. Oczywiście zawsze pojawia się na naszym świątecznym stole, czy to na Boże Narodzenie czy to na Wielkanoc. Gości u nas również w zwykłe dni, kiedy chcemy zjeść coś sycącego. Często podaję ją razem z domową białą kiełbasą.
Żurek na domowym zakwasie
Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 6 osób
Składniki:
- 2 litry bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
- 2 spore marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera (ok. 200 g)
- 700 ml zakwasu na żur na mące razowej pszennej
- 200 g wędzonego boczku
- 6 dużych ziemniaków
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- ew. 3 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieramy i kropimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy warzywa, boczek i gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą miękkie wlewamy zakwas na żurek, cały czas mieszając, aby nie powstały nam grudki. Zmniejszamy ogień, zupę doprawiamy przyprawami. Na koniec ewentualnie dodajemy śmietanę.
Komentarze
Prześlij komentarz