Dżem truskawkowy z rabarbarem
Sezon na przetwory - czas start ! No to zaczynamy zabawę w przygotowywanie zapasów na zimę. Na pierwszy ogień idzie mój ulubiony zestaw, czyli truskawka w duecie z rabarbarem. od kilku lat robię go już w troszkę innej wersji (przepis tutaj), w tym roku postanowiłam zmienić proporcje i przy okazji zrobić ten dżem wersji zdecydowanie mniej słodkiej.
Dżem truskawkowy z rabarbarem
Czas przygotowania: 180 minut, całkowity czas 2 dni
Składniki:
Składniki:
- 1000 g truskawek
- 400 g rabarbaru
- 300 g cukru
- sok z cytryny
Rabarbar
płuczemy, kroimy w kawałki. Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki i kroimy na ćwiartki. Wszystko wkładamy do garnka o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Owoce zostawiamy na 2-3 godziny,
żeby puściły sok. Raz na jakiś czas je mieszamy.
Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i dusimy na małym
ogniu. Dopóki owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem. Potem
należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały.
Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku.
Owoce dusimy około 1 godziny, odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 1,5 godziny.
Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika
nie była pobrudzona dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry
nogami i przykrywamy ściereczką.
Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął.
wygląda wspaniale :) pyszne połączenie, pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Małgosiu. Uwielbiam to połączenie :-).
UsuńPozdrowionka.
Poezja:) Poezja po prostu:)
OdpowiedzUsuńOj tak, Jolu, dokładnie tak :-).
UsuńUwielbiam to połączenie, jest wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńGin, to też mój ulubiony duet :-).
Usuń