Jagielnik rabarbarowy


Jagielnik rabarbarowy


Dziś zapraszam na jagielnik rabarbarowy, czyli ciasto na zimno, które powstało na bazie kaszy jaglanej.

Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Jest bogata w  witaminy grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego, zawiera lecytynę, wapń, potas, fosfor i żelazo.  Dostarcza pełnowartościowe białko i aminokwasy. Zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na stawy, na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Kasza jaglana, to jedyna wśród kasz, która jest zasadotwórcza w czasie trawienia. Dużo ostatnio się mówi o zbytnim zakwaszeniu naszych organizmów, który sprzyja rozwijaniu się nowotworów, kasza jaglana pomoże nam je odkwasić.

Nie zawiera glutenu, więc nie uczula. Neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, usuwa nadmiar śluzu z organizmu, co jest szczególnie istotne przy infekcjach i przeziębieniach.




Jagielnik rabarbarowy

Czas przygotowania: 5-6 godzin
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm


Składniki

Ciasto:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1,5  szklanki mleka
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka żurawinowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki na wierzch ciasta

Nadzienie rabarbarowe:

  • 700 g rabarbaru
  • 300 g cukru

Wykonanie

  • Rabarbar płuczemy, kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ustawiamy na kuchence i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Rabarbar dusimy bez przykrycia przez 60 minut, mieszając, aby się nie przypalił. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Sucha kaszę wsypujemy na patelnię i prażymy przez 10 minut. W ten sposób pozbędziemy się goryczki.
  • W garnku o grubym dnie podgrzewany 1,5 szklanki mleka i 1 szklankę wody, wraz z solą i masłem. Wrzucamy kaszę i gotujemy na malutkim ogniu przez około 25 minut, aż płyn się wchłonie. 
  • Kaszy w trakcie gotowania nie mieszamy. 
  • Kaszę odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do blendera wkładamy kaszę, dodajemy cukier puder, esencję i jogurt. 
  • Wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę. 
  • Następnie dodajemy rabarbar i też dokładnie miksujemy.
  • W 1/2 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretkę żurawinową i żelatynę. 
  • Gdy przestygnie hartujemy ją 2-3 łyżkami masy jaglanej, a następnie wszystko przelewamy do blendera i ponownie miksujemy.
  • Towotnicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę. 
  • Wkładamy do lodówki do stężenia.
  • Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. 
  • Odstawiamy do wystygnięcia. 
  • Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. 
  • Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na 4 godziny.





Komentarze