Karmelizowane młode warzywa
Karmelizowane młode warzywa. czyli marchewka, ziemniaki i czosnek. Wszystko smażone i duszone w miodzie i occie balsamicznym. Idealne jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze mogą też nam posłużyć jako ciepła letnia przekąska. Warzyw nie podlewałam wodą, gdy je przykryjemy, będą się gotowały w parze, która się wytworzy.
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 3-4 osób
Składniki:
- 1 pęczek młodej marchewki
- 1000 g małych młodych ziemniaków
- 1 główka czosnku
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu
- gruba sól morska
- pieprz
- 2-3 gałązki rozmarynu
- olej do smażenia
Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na pół. Ząbki czosnku rozgniatamy nożem, nie obieramy ich ze skórki.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa, czosnek i delikatnie solimy, przez 5 minut wszystko razem przesmażamy. Wlewamy ocet i miód i smażymy przez chwilę, po czym zmniejszamy ogień, warzywa pieprzymy, układamy gałązki rozmarynu i dokładnie przykrywamy. Raz na jakiś czas potrząsamy patelnią, aby warzywa równomiernie się gotowały.
Po około 20 minutach warzywa powinny być miękkie.
uwielbiam takie młode i pełne smaku warzywa :)
OdpowiedzUsuńTakie smażone lub gotowane na parze najlepsze :).
Usuńo mamusiu ;)))
OdpowiedzUsuńOj tak, tak :D
UsuńAle to smakowicie wygląda. Muszę spróbować. Pozdrawiam Barbara
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam, są pyszne, szczególnie gdy warzywka są młode :).
UsuńZa takie dania uwielbiam wiosnę :)
OdpowiedzUsuńI ja i ja :D
Usuń