Smażony kurczak z mango
Dziś zapraszam na danie, które przygotujemy w 30 minut, czyli szybki obiad lub lunch. Jest to smażony kurczak z mango z dodatkiem świeżego imbiru i papryczki chili. Podałam go z zielonym ryżem. Taki zestaw zdecydowanie cieszy nie tylko podniebienie.
Smażony kurczak z mango
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 3-4 osób
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 mała papryczka chili
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- 1 mango
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki sosu Teriyaki
- sól morska
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Solimy i pieprzymy, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Mięso odkładamy do miski.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pieczarki kroimy na plasterki, imbir obieramy i siekamy, papryczkę pozbawiamy nasionek i drobniutko siekamy. Wszystko przesmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
W międzyczasie obieramy mango i kroimy je na mniejsze kawałki.
Na patelnię z warzywami wkładamy smażonego kurczaka, dodajemy przyprawy i sos, wrzucamy mango i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż wszystkie smaki się połączą.
Mango i kurczak, pyszny duet :).
OdpowiedzUsuń