Wiosenna sałatka z zielonymi szparagami



Dziś na blogu zapraszam na błyskawiczną sałatkę z zielonymi szparagami, koktajlowymi pomidorkami i przepiórczymi jajkami. Sałatka nie tylko ucieszy nasze podniebienie, ale również i oko. Na talerzu pojawi się nam iście wiosenna kompozycja kolorów. A na dodatek to bardzo zdrowa kompozycja.


Wiosenna sałatka z zielonymi szparagami

Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 2 osób

Składniki:
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 5 ugotowanych przepiórczych jajek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • listki rukoli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z 1/.2 cytryny
  • szczypta cukru
  • sól morska
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • pieprz

Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag dobrze wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).
Następnie szparag algo gotujemy na parze, albo podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Ich obróbka termiczna powinna trwać dosłownie 4 minuty, żeby warzywa pozostały chrupkie.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki, pomidorki również kroimy na pół, rukolę płuczemy.
Na talerzu układamy listki rukoli, kładziemy na nich szparagi, pomidorki i jajka. 
W szklance mieszamy olej rzepakowy, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę i posypujemy ziarenkami słonecznika.

Komentarze

Prześlij komentarz