Wiosenna sałatka z zielonymi szparagami
Wiosenna sałatka z zielonymi szparagami
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 5 ugotowanych przepiórczych jajek
- 5 pomidorków koktajlowych
- listki rukoli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sok z 1/.2 cytryny
- szczypta cukru
- sól morska
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- pieprz
Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag dobrze wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).
Następnie szparag algo gotujemy na parze, albo podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Ich obróbka termiczna powinna trwać dosłownie 4 minuty, żeby warzywa pozostały chrupkie.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki, pomidorki również kroimy na pół, rukolę płuczemy.
Na talerzu układamy listki rukoli, kładziemy na nich szparagi, pomidorki i jajka.
W szklance mieszamy olej rzepakowy, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę i posypujemy ziarenkami słonecznika.
pyszna propozycja na szparagi!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :).
Usuń