Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem
Dzisiejszy przepis jest takim małym eksperymentem... Moi czytelnicy zapewne wiedzą, ze bardzo lubię rabarbar. Do tej pory serwowałam go głównie w wersji na słodko, w ciastach, lodach i deserach. Natomiast dziś postanowiłam go połączyć z mięsem i świeżym ananasem. Tercet wyszedł znakomity, więc będę eksperymentować dalej z rabarbarem na wytrawnie. Do czego i Was zachęcam :).
Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- sól morska
- pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1 cebula
- 1/2 świeżego ananasa
- 2 łodygi rabarbaru
- 200 g śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki curry
- sól morska
Wykonanie:
Wieprzowinę mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy do miski. Dodajemy sól, pierz i 2 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy dokładnie do uzyskania kleistej masy. Z mięsa formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące i obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocisty kolor.
Obsmażone pulpeciki przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.
W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ananasa obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Rabarbar myjemy i kroimy na 3 cm kawałki.
W żaroodpornym naczyniu obok pulpetów układamy plasterki ananasa i kawałki rabarbaru. Natomiast na pulpetach układamy podsmażoną cebulę.
W szklance mieszamy śmietanę, curry i sól, polewamy nią pulpety. naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Nie dolewamy wody, ponieważ owoce puszczą sok. Mięso pieczemy przez 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz