Zupa krem z kalarepki z zielonym pesto
Dziś zapraszam na pyszną zupę-krem z kalarepki. Zupa jest bardzo delikatna i aksamitna. Szczerze powiedziawszy nigdy dotąd nie gotowałam zupy z kalarepki i to był błąd, jest doskonała. Od dziś na pewno na stale zagości w moim menu. Natomiast, żeby troszkę ją podkręcić dodałam do niej pesto miętowo-pietruszkowe. To cudny duet.
Zupa krem z kalarepki z zielonym pesto
Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
- 2 duże kalarepki
- 2 spore ziemniaki
- 1 cebula
- 1000 ml bulionu
- 125 g serka mascarpone
- olej kujawskiego ze smakiem bazylia
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczka kuminu
- olej do smażenia
Pesto:
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki posiekanych listków mięty
- ok. 1/2 szklanki oleju kujawskiego ze smakiem bazylia
- 2 łyżki ziaren ze słonecznika
- sól
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kropimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku.
Kalarepki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka i również podsmażamy. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy cukier. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa gotujemy do miękkości. Dodajemy do nich mascarpone i wszystko dokładnie miksujemy. Zupę przyprawiamy.
W miedzy czasie w blenderze miksujemy składniki pesto.
Krem nalewamy na talerze, polewamy łyżeczką pesto, delikatnie mieszamy, skrapiamy olejem i od razu podajemy.
Kalarepki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka i również podsmażamy. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy cukier. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa gotujemy do miękkości. Dodajemy do nich mascarpone i wszystko dokładnie miksujemy. Zupę przyprawiamy.
W miedzy czasie w blenderze miksujemy składniki pesto.
Krem nalewamy na talerze, polewamy łyżeczką pesto, delikatnie mieszamy, skrapiamy olejem i od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz