Dżem rabarbarowy
Dzisiaj do kolekcji dżemów i konfitur dołącza dżem rabarbarowy. Słodko-kwaskowy z nutką wanilii. Boski. Doskonały do naleśników, do tostów, do ciast. Do wszystkiego na słodko. A po resztę przepisów zapraszam do zakładki Przetwory i przyprawy.
Dżem rabarbarowy
Czas przygotowania: 2 dni
Składniki:
- 700 g rabarbaru
- 300 g cukru
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
Rabarbar płuczemy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Wkładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby rabarbar puścił sok. U mnie stał cała noc.
Rabarbar doprowadzamy do wrzenia, gotując go na malutkim ogniu pod przykryciem. Wtedy go odkrywamy i smażymy przez godzinę. Zdejmujemy z kuchenki, gdy wystygnie przykrywamy i odstawiany do następnego dnia.
Następnego dnia dżem znowu podgrzewamy na malutkim ogniu,dodajemy do niego wyłuskane ziarenka wanilii i smażymy przez 120 minut.
Następnego dnia dżem znowu podgrzewamy na malutkim ogniu,dodajemy do niego wyłuskane ziarenka wanilii i smażymy przez 120 minut.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry nogami i przykrywamy ściereczką.
Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął.
Komentarze
Prześlij komentarz