Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili
Dziś zapraszam na szybko letni obiad, czyli kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili. Jego przygotowanie trwa tyle i będzie się gotował makaron. Do zrobienia sosu wykorzystałam świeże zioła: bazylię, oregano i natkę pietruszki. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru dodałam pokruszone płatki chili.
Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 125 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 18 %
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- sól morska
- 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu lub innego sera tego typu
- 1 opakowanie makaronu (u mnie kokardki)
Wykonanie:
W miseczce mieszamy mascarpone, śmietanę, zioła i odrobinę soli. Odstawiamy na czas gotowania się makaronu i smażenia warzyw.
Czosnek obieramy ze skórki drobno siekamy. Cukinie płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy na nim czosnek, następnie dodajemy paski cukinii, sól, drobno pokruszone płatki chili i smażymy przez 2-3 minuty. Cukinia powinna zostać lekko twarda, czyli al dente.
Komentarze
Prześlij komentarz