Lemoniada imbirowa


Upał dziś straszny... Jeść się nie chce, nic się robić nie chce... Chce się tylko leżeć. Leżeć i pić. Dziś zapraszam na pyszną lemoniadę imbirową. 
Orzeźwi i ochłodzi.
Na blogu jest również: lemoniada miętowalemoniadalemoniada miętowa (II wersja) lemoniada truskawkowa lemoniada z rabarbaru.


Lemoniada imbirowa

Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje na 1 litr napoju
Składniki:
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cytryna
  •  starta skórka z 1 cytryny
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 1 litr wody mineralnej
  •  liście mięty
  • 4 plasterki cytryny
  • ew. kostki lodu

Wykonanie:
Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w kostkę.
Do garnuszka wlewamy szklankę wody, dodajemy cukier i imbir. Doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy, żeby cukier się rozpuścił. Odstawiamy na 15 minut.
Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Ścieramy z niej skórkę bezpośrednio do dzbanka, w którym będziemy robić lemoniadę. Z cytryny wyściskamy sok, wlewamy do dzbanka, wraz z pozostałą wodą. Imbir odcedzamy na sitku, a wywar wlewamy do dzbanka. Dodajemy porwane listki mięty, plasterki cytryny i mieszamy. Wkładamy do lodówki.


Komentarze

Prześlij komentarz