Lemoniada imbirowa
Upał dziś straszny... Jeść się nie chce, nic się robić nie chce... Chce się tylko leżeć. Leżeć i pić. Dziś zapraszam na pyszną lemoniadę imbirową.
Orzeźwi i ochłodzi.
Na blogu jest również: lemoniada miętowa, lemoniada, lemoniada miętowa (II wersja), lemoniada truskawkowa i lemoniada z rabarbaru.
Na blogu jest również: lemoniada miętowa, lemoniada, lemoniada miętowa (II wersja), lemoniada truskawkowa i lemoniada z rabarbaru.
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje na 1 litr napoju
Składniki:
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 cytryna
- starta skórka z 1 cytryny
- 4 cm kawałek imbiru
- 1 litr wody mineralnej
- liście mięty
- 4 plasterki cytryny
- ew. kostki lodu
Wykonanie:
Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w kostkę.
Do garnuszka wlewamy szklankę wody, dodajemy cukier i imbir. Doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy, żeby cukier się rozpuścił. Odstawiamy na 15 minut.
Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Ścieramy z niej skórkę bezpośrednio do dzbanka, w którym będziemy robić lemoniadę. Z cytryny wyściskamy sok, wlewamy do dzbanka, wraz z pozostałą wodą. Imbir odcedzamy na sitku, a wywar wlewamy do dzbanka. Dodajemy porwane listki mięty, plasterki cytryny i mieszamy. Wkładamy do lodówki.
W taki upał jak znalazł!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, dziś ratuje mi życie :D.
Usuń