Letnia frittata z warzywami
W tak ciepłe dni, jak dziś, nie mamy ochoty na ciężkie dania, ani zbyt długie stanie w kuchni, dlatego na blogu pojawia się letnia frittata z warzywami. Prosta i szybka do przygotowania. Do mojej frittaty wykorzystałam między innymi fasolkę szparagową i cukinię. Jajka ubiłam z serkiem śmietankowym, żeby nadać omletowi puszystości. Oczywiści do frittaty możemy na przykład dodać warzywa, które nam pozostały niewykorzystane z poprzedniego dnia.
Letnia frittata z warzywamiCzas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
- 2 garści fasolki szparagowej
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 4 jajka
- 2 łyżki serka śmietankowego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- płatki chili
- masło do smażenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze przez 15 minut. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na półplasterki.
W miseczce ubijamy jajka, dodajemy serek i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńNie sposób się nie zgodzić ;-).
UsuńJaka dekoracja piękna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko, tak mi wyszło kolorowo :-).
Usuń