Omlet z jarmużem
Szybko, zdrowo, smacznie - to moje ulubione hasło kulinarne na lato. Gdy za oknem piękna pogoda nie lubię zbyt długo stać przy garach. Gdy po pracy wracam do domu chcę coś szybko zjeść, a potem wykorzystać ciepłe lato i jak najwięcej czasu spędzić na świeżym powietrzu. Dziś więc zapraszam na szybki letni obiad, czyli omlet z jarmużem.
Omlet z jarmużem
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 1 osoby
Składniki:
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mleka
- 3-4 liście młodego jarmużu
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól morska
- zmielone płatki chili
- masło do smażenia
Wykonanie:
Liście jarmużu myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i sól i dokładnie wszystko mieszamy..
Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka, na wierzchu układamy liście jarmużu i pomidorki. Posypujemy płatkami chili, patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i smażymy, do momentu, aż jajka się całkowicie zetną. Podajemy od razu.
Wygląda pysznie! Tyle kolorów na talerzu i dzień staje się lepszy :>
OdpowiedzUsuńPrawda ? Przecież jemy oczami :-).
Usuńsuper propozycja :))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci przypadła do gustu :-).
Usuń