Orzeźwiąjacy koktajl arbuzowy
Weekend zapowiada się upalnie, jak na prawdziwe lato przystało, więc dziś zapraszam Was na orzeźwiający koktajl arbuzowy. Robi się go raz dwa, nie licząc oczywiście wyjmowania pestek ;-). Jest to nieco uciążliwe i jak widać na moich zdjęciach nie do końca mi się udało wszystkich pozbyć, ale i tak koktajl nam smakował.
Orzeźwiający koktajl arbuzowy
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 kg dojrzałego arbuza
- sok z 1/2 limonki
- opcjonalnie miód
- mięta
- lód
Wykonanie:
Arbuza kroimy w plastry, obieramy ze skóry, usuwami pestki i kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do blendera, dodajemy sok z limonki. Dokładnie miksujemy. Jeśli koktajl wyda się nam za mało słodki dodajemy 1-2 łyżki miodu, ponownie miksujemy.
Podajemy z kostkami lodu i listkami mięty.
wspaniały, orzeźwiający koktajl!
OdpowiedzUsuńW sam raz na lato :-).
UsuńArbuz na upalne dni świetnie gasi pragnienie. Jako koktajl z doddatkiem mięty jeszcze lepiej:-)
OdpowiedzUsuńNa ciepły wieczór polecam z dodatkiem alkoholu : białego rumu albo wina.
Pozdrawiam.
Z rumem lub winem, to jest myśl :).
UsuńUwielbiam arbuzy :)
OdpowiedzUsuńZawsze kojarzą mi się z pięknym latem :-).
Usuń