Szpinakowe naleśniki
Lato... i człowiek od razu marzy o intensywnych kolorach na talerzu. Więc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże sezonowe owoce, bitą śmietanę, lub bardziej dietetycznie serek i pysznie danie gotowe.
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- ok.1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka zimnej wody
- szczypta soli
Wykonanie
- Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki.
- Wkładamy go do blendera, dolewając 1 szklankę mleka.
- Blendujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej blednujemy.
- Odstawiamy na 30 minut, aby rozwinął się gluten.
- Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta, jeśli będzie za gęste dolewamy nieco zimnej wody i dokładnie mieszamy.
- Na kuchence mocno rozgrzewamy suchą patelnię o grubym dnie. Mam taką żeliwna, której używam tylko i wyłącznie do smażenia naleśników.
- Wlewamy porcję ciasta, tak aby zakryła całe dno patelni i smażymy z obu stron,
- Z reguły jest tak, że pierwszy naleśnik nie wychodzi, ale nie należy się tym przejmować, kolejny już będzie piękny.
- Usmażone naleśniki układamy jeden na drugi na talerzu, żeby zbyt szybko nie wystygły i nie wyschły.
Ciekawy kolorek))
OdpowiedzUsuńPrawda, że ładny ? :)
UsuńZdecydowanie tak :-).
OdpowiedzUsuńwyglądają uroczo!
OdpowiedzUsuńTeż mi się podobają. I smakują :-).
UsuńAleż mają kolor! Czysty obłęd :)
OdpowiedzUsuńPrawda, że przepiękny ?
Usuń