Szpinakowe naleśniki


Lato... i człowiek od razu marzy o intensywnych kolorach na talerzu. Więc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże sezonowe owoce, bitą śmietanę, lub bardziej dietetycznie serek i pysznie danie gotowe.
 

 
Szpinakowe naleśniki
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki: 
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • ok.1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka zimnej wody
  • szczypta soli



Wykonanie

  • Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki. 
  • Wkładamy go do blendera, dolewając 1 szklankę mleka. 
  • Blendujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej blednujemy. 
  • Odstawiamy na 30 minut, aby rozwinął się gluten.
  • Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta, jeśli będzie za gęste dolewamy nieco zimnej wody i dokładnie mieszamy.
  • Na kuchence mocno rozgrzewamy suchą patelnię o grubym dnie. Mam taką żeliwna, której używam tylko i wyłącznie do smażenia naleśników. 
  • Wlewamy porcję ciasta, tak aby zakryła całe dno patelni i smażymy z obu stron, 
  • Z reguły jest tak, że pierwszy naleśnik nie wychodzi, ale nie należy się tym przejmować, kolejny już będzie piękny.
  • Usmażone naleśniki układamy jeden na drugi na talerzu, żeby zbyt szybko nie wystygły i nie wyschły.
 


Komentarze

Prześlij komentarz