Łatwe ciasto agrestowe
Kilka dni temu piekłam ciasto z tego samego przepisu (puchate ciasto z owocami)
z tym, że tak jak pisałam w poprzednim poście wyszło mi troszkę za wysokie. Tym razem upiekłam je w większej formie, ciasto jest cieńsze, można w nim upchać więcej owoców, ale niestety znika równie szybko, jak poprzednie :-).
Puchate ciasto z owocami
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm
Składniki:
- 4 jajka (temperatura pokojowa)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- 400 g agrestu
- cukier puder
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, i później olej, ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce i delikatnie wciskamy je w ciasto.
Ciasto pieczemy około 35 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Poproszę przynajmniej trzy kawałki i oczywiście kawkę bo inaczej nie wyjdę od Ciebie:)))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!!!!
Oczywiście, i kawusia do tego :-).
UsuńOj nie :/
OdpowiedzUsuńCzemuż, ach, czemuż ? :-).
Usuńpiekę to ciasto ale jest rzadkie i bardzo go mało a piekę w tortownicy o śr 24
UsuńTak, ciasto jest rzadkie, widać to nawet na fotkach, gdzie jest jeszcze surowe.
UsuńNie będzie też wysokie, ponieważ wolę jak jest niższe i jest w nim więcej owoców niż ciasta.
Mam nadzieję, że się udało :).