Domowe lody ananasowe bez jajek
Dziś przy afrykańskich upałach panujących za oknem zapraszam na domowe lody ananasowe bez jajek. Z reguły lody robię na bazie żółtek, ale przy tych temperaturach postanowiłam z nich jednak zrezygnować. Dla chętnych, którzy nie wyobrażają sobie lodów bez jajek jest też przepis na domowe lody ananasowe.
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 150 g jogurtu greckiego
- 80 g drobnego cukru
- 250 g świeżego dojrzałego ananasa
Jogurt i mascarpone powinny być zimne.
Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w kostkę wkładamy do blendera i blendujemy. Do miski wkładamy jogurt i mascarpone, dodajemy cukier i ubijamy
przez 3-4 minuty, następnie dodajemy zmiksowanego ananasa i wszystko
dokładnie mieszamy.
Z
zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do lodów,
uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę. Lody kręcimy przez 30-40 minut. Po
tym czasie przekładamy je do plastikowych foremek na lody, jeśli posiadamy, lub do plastikowego pojemnika, wkładamy do
zamrażarki i mrozimy przez 4-5 godzin.
domowe lody najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńZawsze to powtarzam :-).
Usuń