Domowe lody bazyliowe
Bazylia na słodko to moje tegoroczne odkrycie sezonu ! Czemu ja na to nie wpadłam wcześniej ? To zaskakujące połączenie, czyli bazylia i cukier okazało się, jak dla mnie, rewelacyjne. Dziś na blogu kolejna propozycja słodkiej bazylii, czyli domowe lody bazyliowe. Dla tych, którzy wolą przygotowywać lody bez użycia jajek jest przepis tutaj.
A poza tym znajdziecie u mnie też:
- Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską
- Bazyliową panna cotta z poziomkami
- Lemoniadę bazyliową II
- Lemoniadę bazyliową
- Syrop bazyliowy
Domowe lody bazyliowe
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzeniaSkładniki:
- 3 żółtka
- 150 ml mleka
- 200 ml kremówki
- 100 g drobnego cukru
- 30 g świeżej bazylii
Wykonanie
- Z łodyżek bazylii odrywamy listki i wkładamy je do blendera, dodajemy cukier i blendujemy.
- Żółtka ucieramy z cukrem bazyliowym na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
- Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową
- Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę.
- Lody kręcimy przez 30-40 minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez 4-5 godzin.
- Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki, odkrywamy i zostawiamy przez 5 minut na blacie, aby nieco zmiękły.
Komentarze
Prześlij komentarz