Domowe lody borówkowe
Upały nie odpuszczają, musimy się więc chłodzić od wewnątrz. Zapraszam na proste w przygotowaniu domowe lody borówkowe, przy takim upale zrobione bez jajek,
Przed podaniem foremki z lodami wkładamy po kolei do szklanki z wrzątkiem na kilkanaście sekund, dzięki temu lody bez problemu wyjmiecie z foremek.
Domowe lody borówkowe
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 150 g jogurtu greckiego
- 90 g drobnego cukru
- 350 g borówek
- foremki i patyczki do lodów
Miska na lody powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy robić lody.
Borówki miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej.
Zimne
mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty. Masę przekładamy do maszynki do lodów i kręcimy przez około 40 minut.
Lody przekładamy do pojemnika, na wierzch wylewamy zmiksowane borówki. Mieszamy je tak od niechcenia, aby powstał nam marmurek lodowy. Następnie lodu przekładamy do foremek, wtykamy patyczki i wkładamy do zamrażarki na 4 godziny.
Lody przekładamy do pojemnika, na wierzch wylewamy zmiksowane borówki. Mieszamy je tak od niechcenia, aby powstał nam marmurek lodowy. Następnie lodu przekładamy do foremek, wtykamy patyczki i wkładamy do zamrażarki na 4 godziny.
takie domowe lody są niezastąpione!
OdpowiedzUsuńDlatego często goszczą w mojej zamrażarce ;-).
Usuń