Mutabal, pasta z bakłażana
Dziś zapraszam na pochodzący z kuchni arabskiej przepis na pastę z bakłażana, mutabal. Uwielbiam bakłażana pod każda postacią, więc i ta aksamitna pasta z dodatkiem czosnku będzie bardzo mile widziana na moim stole. Doskonała gdy podajemy ją schłodzoną.
Mutabal idealnie komponuje się z chlebkami manakeesh z zaatarem.
Inspiracja tutaj
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 700 g bakłażanów
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżka kminu rzymskiego
- 1 dojrzały pomidor
- posiekana natki pietruszki
- sól morska
- pieprz
Wykonanie:
Bakłażany kroimy na pół, odkrawamy ogonek, nakłuwamy widelcem, smarujemy delikatnie oliwą i układamy skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem ich z piekarnika można sprawdzić czubkiem noża, czy są już miękkie.
Bakłażany odstawiamy do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do blendera, dodajemy oliwę, czosnek, sok z cytryny, kumin, pieprz i sól. Wszystko dokładnie blendujemy.
Pomidora parzymy i zdejmujemy z niego skórkę, Kroimy w drobną kostkę.
Pastę wykładamy na płaski talerz, dekorujemy pokrojonym pomidorem i posiekaną natką. Wkładamy na 60 minut do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz