Porzeczkowa tarta z białą czekoladą
Zapraszam na pyszną owocową tartę w kolorach lata. Puszysty krem przygotowany na bazie mascarpone z dodatkiem białej czekolady w duecie z kwaskowymi białymi i czerwonymi porzeczkami to idealne połączenie na letni podwieczorek.
A przy okazji, dzisiaj na portalu kulinarnym gotujmy.pl w rubryce "Bloger tygodnia" pojawił się wywiad z moją skromną osobą.
Bardzo dziękuję redakcji za miłe słowa na temat moich przepisów, a wszystkich chętnych zapraszam do czytania:
A przy okazji, dzisiaj na portalu kulinarnym gotujmy.pl w rubryce "Bloger tygodnia" pojawił się wywiad z moją skromną osobą.
Bardzo dziękuję redakcji za miłe słowa na temat moich przepisów, a wszystkich chętnych zapraszam do czytania:
Porzeczkowa tarta z białą czekoladą
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
- 165 g ciastek
- 80 g masła
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 250 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 200 g kremówki 36%
- białe i czerwone porzeczki
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy, ciastka blendujemy, dodajemy do nich masło, kardamon i wszystko dokładnie mieszamy. Powstała masą wylepiamy dno i boki tortownicy, dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i podpiekamy w nim spód aż się przyrumieni, trwa to około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Biała czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając o tym, że biała czekolada topi się niższej temperaturze niż zwykła. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce ubijamy lekko mascarpone, dodajemy małymi partiami czekoladę i dalej miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy śmietanę i miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
Na zimny spód tarty wykładamy masę, na wierzchu układamy porzeczki.
Wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-).
UsuńSmakowita:)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że tak :-).
Usuńjakich ciastek tutaj użyłaś?
OdpowiedzUsuńTo były zwykłe ciastka holenderskie firmy San.
Usuń