Ryż z bobem i szpinakiem
Ryż z bobem i młodym szpinakiem to zielone soczyste lato na naszym talerzu. Może być pożywną sałatką podaną na zimno, może stanowić wspaniałe wegetariańskie danie, lub być eleganckim dodatkiem do dania mięsnego.
Ryż z bobem i szpinakiem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- ok. 2 szklanek bulionu
- 1 szalotka
- 1 szklanka bobu
- 200 g świeżego młodego szpinaku
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
- posiekany koperek
Wykonanie:
Ryż płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy pastę curry, gorący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie się cały płyn. Odstawiamy.
Bób gotujemy, najlepiej na parze, wtedy zachowuje cały swój smak. Gdy przestygnie, obieramy go z łupin.
Szalotkę obieramy i przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, dodajemy listki szpinaku i smażymy przez 30 sekund.
Ryż mieszamy z bobem i szpinakiem, pierzymy, skrapiamy oliwą, posypujemy koperkiem, mieszamy i podajemy.
zielono, lekko i zdrowo, a co najważniejsze pysznie! :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że pysznie ;).
Usuńfajny pomysl !
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu, lubię takie pomysły "na winie" :-).
Usuń