Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową


Uwielbiam lato i wszelkie sałatki przygotowane z sezonowych warzyw. Dosłownie jedna chwila i mamy na talerzu pyszną i zdrową przekąskę. Moim tegorocznym warzywnym odkryciem są żółte lub złote (spotkałam się z obydwoma nazwami) buraczki. Rewelacyjnie smakują na surowo. Oto ich kolejna odsłona (pierwsza do obejrzenia tutaj), czyli sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową.


Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje dla 2-3 osób
Składniki: 
  • 1 pęczek żółtych buraczków
  • 3 spore garści rukoli
  • 300 g zielonej francuskiej fasolki szparagowej
  • 50 g sera feta
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • krem balsamiczny 
  • sól morska lub różowa himalajska
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz

 Wykonanie:
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy ją na parze przez 15 minut, tak aby była jeszcze al dente. Buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rukolę płuczemy, fetę kroimy na plasterki.
Na talerzu układamy rukolę, następnie plasterki buraczków, fasolkę i fetę. 
W szklance mieszamy olej rzepakowy z odrobiną wody, cukrem, musztardą, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Sałatkę polewamy dressingiem i na koniec ozdabiamy kremem balsamicznym.

Komentarze

Prześlij komentarz