Ciasto z gruszkami i masłem orzechowym


Na początek jesieni zapraszam Was na pyszne ciasto z gruszkami i masłem orzechowym, z dodatkiem korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciasta wybrałam małe gruszki, jest ich 12 sztuk, mamy wtedy pewność, że ładnie się nam upieką.

Na blogu znajdziesz także → https:/najlepsze przepisy z gruszkami w roli głównej

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 



Ciasto z gruszkami i masłem orzechowym
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 230 g masła
  • 220 g cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  •  ok. 700 g małych gruszek


 

Wykonanie:

Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Mąkę przesiewamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta i mieszamy, aż do połączenia składników.
Gruszki obieramy ze skórki, zachowując ogonek. Dół ścinamy na prosto, aby gruszki się nie przewracały i wydrążamy gniazdko nasienne i nasiona. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto. Do ciasta wkładamy gruszki. Ciasto pieczemy około 50 minut. Będzie gotowe, gdy włożony do niego drewniany patyczek będzie suchy.
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
 

Komentarze

  1. Uwielbiam ciasta z całymi gruszkami, są takie eleganckie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam, żeby gruszki były bardziej widoczne, ale ciasto oszalało i bardzo urosło :-).

      Usuń
  2. Z chęcią zmierzę się z tym przepisem:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz