Ciasto z gruszkami i masłem orzechowym
Na początek jesieni zapraszam Was na pyszne ciasto z gruszkami i masłem orzechowym, z dodatkiem korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciasta wybrałam małe gruszki, jest ich 12 sztuk, mamy wtedy pewność, że ładnie się nam upieką.
Na blogu znajdziesz także → https:/najlepsze przepisy z gruszkami w roli głównej
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Ciasto z gruszkami i masłem orzechowym
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 230 g masła
- 220 g cukru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła orzechowego
- ok. 700 g małych gruszek
Wykonanie:
Uwielbiam ciasta z całymi gruszkami, są takie eleganckie! :)
OdpowiedzUsuńChciałam, żeby gruszki były bardziej widoczne, ale ciasto oszalało i bardzo urosło :-).
UsuńZ chęcią zmierzę się z tym przepisem:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam i czekam na opinię :).
Usuń